Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mistä EU:n metsään menemisessä on kyse?

Luonnon hyvän tilan ylläpitäminen on tarpeellista ja sitä tuskin yksikään metsänomistaja vastustaa. Komission ajama ennallistamisasetus sisältää tämän toteuttamiseksi kuitenkin niin paljon ongelmia, että sitä on mahdotonta hyväksyä.

Periaatteellisella ja juridisella tasolla suurimmat epäkohdat liittyvät maanomistajien oikeuksien polkemiseen, kansallisen liikkumavaran vähäisyyteen eli sitä ei ole lainkaan sekä taloudellisten vaikutusten heikkoon arviointiin ja sen myötä epätasaiseen jakautumiseen.

Suomi maksaa EU:lle jo aivan riittävästi eikä tätä lisälaskua enää tarvita. Varsinkaan sitä laskua ei tule maksattaa metsänomistajilla, joista valtaosa on eläkeläisiä ja palkansaajia.

Iso kysymys, jota on mahdotonta sivuuttaa, on komission halu lisätä valtaansa jäsenmaille kuuluvissa asioissa. Kun metsäpolitiikka ei tähän anna mahdollisuutta, koukkaa komissio metsiimme lukuisalla joukolla ympäristölainsäädäntöä.

Jotkut ovat olleet huolissaan EU:n liittovaltiokehityksestä. Nyt on syytä olla huolissaan nykyisen komission totalitaristisesta ristiretkestä Suomen metsiin sekä myös pelloille.

Myös metsien nielukeskustelu on karannut kummallisille poluille. Tai asfaltoiduille kaduille, kun kovaäänisintä väkeä katsoo.

Tärkeintä on huolehtia metsien kasvusta ja terveydestä, koska vain terveet ja kasvavat metsät sitovat hiiltä. Hoitamattomassa metsässä kasvu lopulta lakkaa ja silloin jäljelle ei jää sen enempää hiilinielua kuin fossiilisia raaka-aineita korvaavaa puuraaka-ainetta.

Hakkuut, tehtiinpä ne sitten minkä ideologian ajamana tahansa antavat mahdollisuuden uuteen kasvuun – uudet puut sitovat uutta hiiltä. Tätä kasvua ylläpidetään ajallaan tehdyillä taimikonhoidoilla ja harvennushakkuilla.

Usein keskustelussa menevät sekaisin hiilinielut ja hiilivarastot. Mikäli ja, kun haluamme vastata ilmastonmuutokseen, ei hiiltä kannata metsään varastoida. Metsiä on käytettävä kestävällä tavalla, jotta pääsemme eroon fossiilisista raaka-aineista.

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)