Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomen metsistä päättävät suomalaiset

Metsät ovat Suomen talouden selkäranka. Metsäteollisuuden osuus Suomen tavaraviennin arvosta on yli 19 prosenttia. Metsät tarjoavat työpaikkoja ja tuottavat verotuloja. Metsäala työllistää suoraan 42 000 ihmistä ja koko toimitusketjun kautta noin 74 000 ihmistä. Ilman metsäteollisuutta moni paikkakunta ei olisi kyennyt tarjoamaan nykyistä hyvinvointia asukkailleen. Kaakkois-Suomi on metsäteollisuuden keskittymä ja alueemme hyvinvointi lepää vahvoilla puujaloilla.

Kokonaishakkuumäärä ei tule rajoittaa niin kauan kuin metsien kasvu on hakkuukertymää ja poistumaa suurempi. Näin on ollut jo vuosikymmenet ja metsiin on varastoitunut ennätyksellinen määrän ilmakehästä sidottua hiiltä. Metsistämme puuta riittää niin teollisuus- kuin energiakäyttöönkin. Puun energiakäyttö on perusteltua niin kauan kuin se korvaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Puun poltolle ei pidä asettaa veroa.

EU ei voi tulla määräämään metsiemme hoidosta. Emme saa antaa päätöksentekovaltaa metsäasiassa Euroopan unionille. Suomen metsistä päättää jatkossakin suomalaiset. Nyt esitetyt taksonomia- ja etenkin ennallistamisvaatimukset tulevat Suomelle kalliiksi.

Olemme osanneet hoitaa metsiämme hyvin ja tuplanneet metsien kasvun reilussa viidessäkymmenessä vuodessa. Vuotuinen kasvu on nykyään noin 103 miljoonaa kuutiometriä. Sitä voidaan lisätä jopa 150 miljoonaan kuutioon vuodessa oikeilla ja oikea-aikaisilla hoitotoimenpiteillä. Siihen päästään hoitamalla hoitorästit, toteuttamalla metsänhoitotoimenpiteet oikea-aikaisesti ja laadukkaasti sekä lannoittamalla ja metsittämällä joutoalueet. Ei pidä unohtaa sitäkään, että nuoret metsät kasvavat nopeammin ja sitovat hiilidioksidia enemmän kuin vanhat metsät. Eli uudistushakkuutkin pitää tehdä ajallaan.

Olemme myös suojelleet metsiämme eniten koko Euroopan alueella. Yli puolet tiukimmin suojelluista metsäalueista sijaitsevat Suomessa. Luonnon monimuotoisuuden olemme säilyttäneet toiseksi parhaiten koko EU:n alueella ja olemme ilmastotoimien suhteen kolmen parhaan joukossa. Olemme siis hoitaneet asiamme jo nyt hyvin ja me voimme vaatia muilta samaa.

Tulkoot siis EU:n Herrat ja Rouvat ottamaan mallia meidän metsänhoidosta.

Jari Karhu, eduskuntavaaliehdokas (kesk.), Lappeenranta