Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Taskulämpöiset rappuset

Andy McCoylla oli tv-haastattelussa 1985 lompakossa 30 donaa markkoina. Rahat olivat tarpeellisen työkalun, kitaran hankintaan. Pieksämäen kaupungilla olisi nyt joutavaa rahaa nykyarvoltaan reilut pari kertaa enemmän, eli 20 tonttua euroina. Hankkeen nimi on osallistuva budjetointi. Kuulostaa konsulentin keksimältä, lie veloittanut ideasta vähintään saman summan.

Minä olen tämän lehden palstoilla yrittänyt keksiä monenlaista rahanmenoa kaupungille, mutta eivät ne ole korvaansa lotkauttaneet. Tosin yhden kerran eräs valtuutettu tuohtui oikein yleisönosastolla torppaamaan ehdotukseni Asemakadun nimen muuttamisesta Juice Leskinen Avenueksi. Vaikka jo tingin, että katua ei välttämättä tarvitse maalata punaiseksi. Ikinä ei mitään kivaa. Osallistukoot muut, minä ehdottelen edelleen tällä palstalla.

Yhtenä iltana somessa kyseltiin Uhomäen kuntoportaiden talvikunnossapidosta. Yleisesti tunnuttiin tiedettävän, että ei pidetä. Ymmärrän kyllä, että kaupungin lumihenkilöillä on paljon muutakin käsityönä tehtävää puuhaa. Tarjolla olisi nyt lapioton vaihtoehto; tehdään portaisiin sulanapitolämmitys. Uhomäellä on tekkeytymässä tämä Ensi Talven Latu, jonka tiimoilta sähköliittymä on vaihdettu järeämmäksi. Siitä varmaan riittäisi siivu myös portaiden lämmitykseen.

Piti ihan paikan päällä käydä katsomassa miltä siellä tällä hetkellä näyttää. Kaksi tykkiä näkyy lumihangen keskeltä. Putket sojottavat itää kohti, kuten Suomessa on tapana tykeillä, jotka eivät ole aktiivikäytössä. Satelliittikuvassa saattaa näyttää siltä, että ne vartioivat viereistä radioamatöörien tukikohtaa ja antenneja. Sähkömoottorit ovat sen kokoisia, että tykkien vuorokauden kulutusmaksulla pyörittäisi Pieksänjärven suihkulähteen pumppuja koko kesän. Tämän talven lumista tehtyjä latuja näkyy olevan. Yksi hiihtäjä.

Lämmityksen helpottamiseksi portaat voisi varustaa katoksella. Esedun raksaluokka tekisi sen harjoitustyönä varmaan edullisesti. Harjamallinen ja parhain pelti kattoa peittämään. Vielä muutama ledivalaisin, ja kyllä lähtee. Turisteille mainostettaisiin, että Ensi Talven Ladun lipun hintaan sisältyy portaiden rajaton käyttöoikeus. Eikä minkä tahansa portaiden; ylöspäin, alaspäin ja huvin vuoksi lämpimätkin. Ei kerrottaisi niille, että kaikille muille käyttö on ilmaista.

Uskoisin, että taskulämpimiä portaita olisi aktiivikuntoilijoiden ja muidenkin miellyttävä kirmailla. Ainahan näissä liian mukavissa paikoissa on sellainen vaara, että nuoriso tai kotieläimien ulkoiluttajat löytävät paikan. Kaikilta seuraeläimiltä, paitsi opastustehtävissä toimivilta, portaisiin meno olisi tyystin kielletty. Nuoriso voisi istua jonossa palelematta tehtaalla valmiiksi revityissä housuissaan, nilkat paljaina puhelimia näpelöimässä. Räppiä ei saisi kuunnella kuin korvanapeilla.

Mitähän tällainen tulisi maksamaan? Määritellään helposti ymmärrettävä, yhteisillä rahoilla toteutettu kohde perusyksiköksi. Mahtaisiko tämän saada alle yhdellä Koirapuistolla? Varmaankaan ei kolmea Koirapuistoa menisi, niin kuin latuhankkeeseen näyttää uppoavan.

Meillähän on jo kokemusta Ilta-Sanomien kokosivun mainoksista, tosin melko aneemisella viestillä. Tässä olisi jotain uutta ja jos turistit eivät ymmärrä nimen Ensi Talven Latu syvintä olemusta, niin Uhomäen infotauluun voitaisiin lisätä pysyvä teksti: Avataan huomenna.

Kirjoittaja on Jorma Kovalainen, rappuja päivittäin ramppaava.