Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tukiperheen antama aika on korvaamatonta

Nykypäivän hektisessä maailmassa moni vanhempi uupuu helposti, vaikka taistelisi sitä vastaan kaikin keinoin. Elämässä väistämättä silloin tällöin vastaantulevat vastoinkäymiset vaikuttavat meihin eri tavalla. Toiset voivat uupua pienistäkin vastoinkäymisistä, kun taas toiset kestävät paljon enemmän.

Syitä uupumiselle löytyy monia. Hektinen elämänrytmi, työ, perheen arki ja ehkä silloin tällöin mieleen nouseva riittämättömyyden tunne eivät ainakaan helpota arjen soljumista. Lisäksi nykyään elinkustannusten nousu ja epävakaa maailmantilanne aiheuttavat huolta ja murhetta monessa perheessä.

Lapsiperheet saattavat lisäksi olla täysin ilman turvaverkkoja, mikä entisestään kuormittaa vanhempia. Kun apukäsiä ei vain yksinkertaisesti ole, voi moni asia tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta.

Joskus sitä kaipaa taukoa kaikesta, mutta kun on lapsia, ei tällaiseen välttämättä ole kovinkaan helposti mahdollisuutta. Ensimmäinen askel on tunnistaa se, että apukäsille olisi nyt todellista tarvetta.

Noin sata lasta odottaa Etelä-Savossa tällä hetkellä tukiperhettä. Osa lapsista ja heidän vanhemmistaan on joutunut odottamaan tukiperhettä jo pitkän aikaa, vaikka tarve tuelle olisi heti, kun hakemus on lähetetty.

Tukiperhettä tarvitsevat lapset tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista. Yhteistä heille on se, että tukea tarvittaisiin nopealla aikataululla.

Tavallisimpia syitä tukiperheen hakemiseen ovat yksinhuoltajuus, perheen tukiverkoston pienuus sekä erilaiset haastavat elämäntilanteet, kuten avioero, masennus, työttömyys tai läheisen äkillinen kuolema.

Yhtä monimuotoisista lähtökohdista tulevat itse tukiperheet. Pelastakaa Lapset järjestää maaliskuun aikana tukiperheille valmennuksen, josta jokainen asiasta kiinnostunut saa eväitä tukiperheenä toimimiseen.

Parasta on, että tukiperheeksi voi ryhtyä kuka tahansa, jolla on vakaa elämäntilanne ja aikaa lapselle. Tukiperheiksi ovat tervetulleita aikuiset sinkut, perheet ja monen ikäiset ihmiset.

Vaikka tukiperheenä toimiminen ei vaadi paljoa, antaa se lapselle äärettömän arvokasta tukea elämään. Lapset viettävät tyypillisimmin yhden kokonaisen viikonlopun kuukaudessa tukiperheessä. Näin ollen vanhemmat saavat aikaa levähtää ja kerätä voimavaroja.

Erityistaitoja ei tukiperheeltä vaadita, sillä lapset ovat usein tyytyväisiä ihan vain oleiluun ja ajanviettoon.

Esimerkiksi lautapelien pelaaminen, piirtäminen, ulkoilu ja leikki ovat asioita, joita moni lapsi kaipaa.

Tukiperheet ja lapsen vanhemmat ovat tiiviissä yhteistyössä toistensa kanssa, jotta lapsen olosta tukiperheessä saadaan mahdollisimman mukava kokemus.

Jokainen, joka haluaa pyytteettömästi antaa aikaansa tukiperhettä tarvitseville lapsille ansaitsee suuren suuren hatunnoston.

Vaikka tukiperheessä vietetty aika ei ajallisesti välttämättä ole suuri, on sillä valtava merkitys sekä lapselle että vanhemmille. Tukiperheiden tarjoama apu voi olla monelle sellainen asia, joka yksistään auttaa pääsemään vaikeiden aikojen yli. Monesti tukiperheille ja sitä hakeneille syntyy vuosia kestävä läheinen suhde tukiperhetarpeen loputtuakin.