Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kansalaisjärjestöjen toimintaedellytykset on turvattava

Järjestöt ovat keskeinen osa kansalaisten omaehtoisesta toiminnasta muodostuvaa kansalaisyhteiskuntaa. Vahva kansalaisyhteiskunta on tärkeä sekä yhteiskunnan vakauden että hyvinvoinnin näkökulmasta. Elinvoimaiset ja autonomiset kansalaisjärjestöt tukevat toiminnallaan demokraattista ja avointa yhteiskuntaa.

Suomalaisilla sosiaali- ja terveysjärjestöillä on aina ollut merkittävä rooli suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisessä. Järjestöt ovat edistäneet eri-ikäisten ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta. Ne organisoivat vapaaehtois- ja vertaistoimintaa ja tuottavat ihmislähtöisiä palveluita.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) toimii lähes kaikissa Suomen kunnissa. MLL tarjoaa monipuolisia vapaaehtoistehtäviä, vastaa perheiden tuen tarpeisiin ja toimii eri tavoin lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyössä julkisen sektorin kanssa järjestömme on mukana ratkomassa ajankohtaisia haasteita kuten lasten ja nuorten mielenterveysongelmia, yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. MLL Järvi-Suomen piirin tukihenkilötoiminta ja Selviydytään kiusaamisesta -toiminta ovat molemmat vahvoja malleja siitä, kuinka varhaisessa vaiheessa annettu tuki vaikuttaa positiivisesti haavoittuvassa asemassa olevien lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointiin. Paikallisyhdistysten ylläpitämät avoimet kohtaamispaikat kuten perhekahvilat antavat vanhemmille mahdollisuuden saada vertaistukea, osallistua ohjattuihin toimintoihin ja saada tukea vanhemmuuden haasteisiin. Paikallisyhdistysten järjestämä toiminta tuo perheille lähes jokaisella paikkakunnalla mahdollisuuden verkostoitua vastaavassa elämäntilanteessa olevien toisten perheiden kanssa. MLL:n paikallisyhdistys saattaa monella paikkakunnalla olla ainoa lapsille ja nuorille ilmaista toimintaa järjestävä taho.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei tule jatkossakaan selviämään haasteistaan ilman kansalaisjärjestöjä ja niiden monipuolista toimintaa. Järjestöt ovat tärkeitä kumppaneita niin valtiovallalle, hyvinvointialueille kuin kunnille.

Järjestöjen toimintaedellytykset on varmistettava pitkäjänteisellä tavalla. Huomiota on kiinnitettävä muun muassa avustusten riittävyyteen, maksuttomien tai kohtuuhintaisten tilojen saamiseen järjestöjen käyttöön sekä kumppanuuksien jatkumiseen hyvinvointialueiden toiminnan alettua.

Päivi Turkia, Toiminnanjohtaja, MLL Järvi-Suomen piiri