Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vapaaehtoistyön voima pyörittää montaa pyörää

Olen kuluvalla viikolla päässyt parikin kertaa juttelemaan vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Perinteisesti vapaaehtoisten päivää on vietetty joulukuussa, mutta tätä pyytteetöntä ja arvokasta työtä voisi hyvinkin juhlia vaikka joka päivä.

Monikaan vapaaehtoinen ei tee itsestään eikä tekemisistään numeroa. He ovat osa koneistoa, joka pyrkii kaikessa tekemisessä hyvään. Vapaaehtoisten määrä Pieksämäellä on valtava, kun asiaa ryhtyy toden teolla pohtimaan. Vapaaehtoisia löytyy joka nurkalta, vaikka he eivät itsestään meteliä pidäkään.

Ilman vapaaehtoisia ei monikaan asia olisi mahdollista. Esimerkiksi vanhempaintoimikunnat, urheiluseurat, lähimmäispalvelu, maahanmuuttajien avustuspiste, järjestöt, yhdistykset ja seurat pyörivät hyvin pitkälti vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoispohjalta pyöritetään myös kaikkia Pieksämäen kesäteattereita. Ilman kuukausien panosta ei kesällä nähtäisi ehkä yhtäkään esitystä.

Myös Poleenin Teatteri ja Pieksämäen Teatteri ovat aina olleet täynnä vapaaehtoisvoimaa.

Kun vapaaehtoisten kanssa juttelee, kertovat he usein saavansa tekemästään työstä hyvän mielen ja sisältöä elämäänsä. Tunne on varmasti usein molemminpuolinen kun ajatellaan vapaaehtoistyön kohteita. Esimerkiksi SPR:n juuri avatun uuden avustuspisteen vapaaehtoiset kertoivat, että paikkakunnan maahanmuuttajat ovat usein olleet äärettömän kiitollisia saamastaan avusta. Oli se sitten suurta tai pientä.

Eräskin henkilö oli tarvinnut perunankuorimaveistä ja sen saatuaan, oli kiitoksen määrä ollut ylitsevuotavaa.

Avustuspisteen vapaaehtoiset kertovat myös, etteivät he koskaan kaipaa mitään kiitosta antamastaan panoksesta. Heille riittää hymy, joka usein heille annetaan.

Viikon päästä lauantaina vapaaehtoisia juhlitaan tapahtumalla Veturitorilla. Valikkoverkoston järjestämässä tapahtumassa esiintyy lukuisia tahoja, joiden ydin tekeminen on vapaaehtoisten harteilla. Kaikelle kansalle avoimessa tapahtumassa voi tutustua eri järjestöjen ja yhdistysten toimintaan ja halutessaan kuulla myös lisää vapaaehtoisuudesta.

Pieksämäeltä lähtöisin oleva Mikko Kekäläinen saapuu tapahtumaan haastattelemaan vapaaehtoisia, joten yleisölle on tarjolla monenlaisia tarinoita siitä, millaista Pieksämäellä tehtävä vapaaehtoistyö voi olla.

Tosiasia on, että moni taho kaipaa kipeästi lisää apukäsiä toimintaan. Vaikka ydinporukka olisi kuinka aktiivista ja asialleen omistautunutta, ei kaikkea millään jaksa pidemmän päälle samalla porukalla. Tästä syystä onkin tärkeää tuoda vapaaehtoisuutta entistä enemmän esille nykypäivänä.

Tärkeintä lienee muistaa, että vapaaehtoiset antavat omaa aikaansa juuri sen verran kuin mitä pystyvät. Toiset ovat mukana toiminnassa viikoittain, toiset kerran kuukaudessa tai harvemminkin. Sitoutuminen asiaan on kuitenkin yhtä tärkeää kuin mihin tahansa muuhun asiaan.

Vapaaehtoistyön tekemisen suosio on kasvussa edelleen. 66 prosenttia vastaajista uskoi tekevänsä tulevaisuudessa yhtä paljon vapaaehtoistyötä kuin aiemminkin. 19 prosenttia toivoi voivansa tehdä enemmän vapaaehtoistyötä tulevaisuudessa.

Tärkeimpiä syitä vapaaehtoisena toimimiseen olivat vastausten perusteella hyvän mielen saaminen ja halu auttaa.