Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Kolumni Kesätyön hakeminen on monelle jännittävä paikka

Monelle nuorelle tämä kevät on aiempia jännittävämpi ajankohta. Edessä saattaa nimittäin olla ensimmäisen kesätyön hakeminen. Onneksi kesätöiden hakemiseen saa paljon opastusta ja neuvoja verkon lisäksi myös esimerkiksi nuorisotoimesta. Yksin ei asian edessä suinkaan tarvitse olla.

Yhä useampi nuori haluaa päästä kesätöihin ansaitsemaan omaa rahaa. Kesätöiden hakeminen on kuitenkin prosessi, joka vaatii aikaa ja paneutumista. Tärkeää on myös, että mahdollisessa haastattelutilanteessa muistaa kysyä kysymyksiä ja antaa itsestään hyvän vaikutelman.

Tällaiset asiat voivat helposti jännittää suunnattomasti ujoa nuorta.

Nuorille on tärkeää, että kotona kannustetaan tavoittelemaan haaveita ja unelmia. Kun kotona kannustetaan kesätöiden hakuun ja nuoren kanssa keskustellaan esimerkiksi haastattelutilanteista etukäteen, madaltuu kynnys kohdata näitä jännittäviä hetkiä. Kenenkään ei pitäisi joutua hyppäämään suinpäin uuteen. On kuitenkin aivan ymmärrettävää, että moni nuori jännittää hirveästi haastattelutilanteessa. Tällöin työnantajilta kaivataankin lempeää otetta ja ymmärrystä nuorta kohtaan, joka on ehkä ensimmäistä kertaa haastattelutilanteessa.

Usea eri taho tarjoaa vuosittain lukuisia työpaikkoja eri ikäisille nuorille. Isoihin ja pieniin yrityksiin kaivataan kipeästi kesätyöntekijöitä, mutta samalla moni taho haluaa tarjota nuorelle myös uuden oppimisen paikan.

Kesätyöntekijöiden panos yritysten arjessa on tärkeä. Eihän näitäkään paikkoja muuten tarjolla olisi.

Kesätyöpaikkoja löytyy laidasta laitaan. Jos haaveilee ulkotyöstä Suomen kauniissa kesässä, voi hakea esimerkiksi kaupungin puutarhapuolen kesätöihin. Jos taas kaipaa vauhtia ja vipinää lasten parissa, kannattaa hakea kesätyötä vaikkapa Nukkekodilta.

Parin viikon pituisten tutustu ja tienaa -kampanjoiden haut alkavat yleensä hieman myöhemmin keväällä. Nämä paikat ovat usein kauppaliikkeissä ja ne on tarkoitettu 15 vuotta täyttäneille nuorille.

Hyödylliset jaksot tarjoavat nuorille kokemusta ja ennen kaikkea oppia siitä, millaista työnteko on. Töistä ei passaa myöhästellä ja hoidettavat asiat on saatava tehtyä tietyn ajan kuluessa.

Ja kun parin viikon työjakso on saatu päätökseen, näkyy se tilillä.

Kesätöitä on tarjolla runsaasti myös eri alojen opiskelijoille. Duunitorin valikoimasta löytyy paikkoja muun muassa metsäalan ja sote-alan opiskelijoille.

4H-yhdistys puolestaan kannustaa Pieksämäelläkin ysiluokkalaisia hakemaan kesätöitä paikallisista yrityksistä. Kesätyöpaikkoja löytyy Duunitorilta. 4H, Duunitori ja K-ryhmä ovat yhdistäneet voimansa, jotta mahdollisimman monelle ysiluokkalaiselle löytyisi tänä vuonna kesätyöpaikka. Osa työnantajista saattaa turhaan arkailla alle 18-vuotiaiden palkkaamista.

4H-järjestö myös tukee ysiluokkalaisten työnhakua tarjoamalla koulutuksen nimeltä ajokortti työelämään. Se suoritetaan perinteisesti osana koulutyötä ysiluokan aikana niissä kouluissa, jotka ovat mukana 4H:n Ysit töihin -toiminnassa.

Koulutus perehdyttää nuoren työnhakuun ja työelämässä toimimiseen. Koulutukseen kuuluu muun muassa asiakaspalveluharjoituksia sekä oma-aloitteisuuden ja työelämän pelisääntöjen opettelua.