Kolmen viimeisen vuoden aikana maailma on muuttunut ennätysnopeaa vauhtia. Syynä on tietenkin maailmanlaajuinen korona-pandemia, joka laittoi meistä jokaisen elämän uusiin uomiin. Toisiin se vaikutti enemmän kuin toisiin.
Selvää kuitenkin on, että jokainen meistä on joutunut ainakin jollain tavalla kosketuksiin asian kanssa, joko suoraan tai välillisesti.
Tällä hetkellä eletään aikaa, jolloin koronan variantteja ilmaantuu, mutta tauti on jo tutumpi ja sen hoito edistynyt. On kuitenkin koko ajan muistettava, että kyseessä on virus, joka on tappanut ihmisiä. Varovaisuuteen on tietenkin edelleen tarvetta.
Moni ala koki kovan kolauksen viimeisen kolmen vuoden aikana. Rajoitukset ja määräykset sekoittivat yritysten ja muiden tahojen arkea. Harrastuksiin tuli erilaisia rajoituksia, koulunkäynnistä puhumattakaan. Etätyö on monelle meistä entistä tutumpi. Kolmisen vuotta sitten etätyötä tehtiin suhteellisen vähän, mutta nykypäivänä se on osa monen työpaikan arkea.
Moni ala taistelee edelleen selviytymisen kanssa. Tähän vaikuttavat tietenkin nyt myös kohonneet elinkustannukset, etenkin sähkön kova hinta ja polttoaineen kallistuminen.
Vaikutukset näkyvät jokaisen meidän kukkarossa.
Yksi selviytymisen kanssa taistelevista aloista on kulttuuri ja sen tekijät. Ihmiset ovat pikkuhiljaa palanneet takaisin tapahtumien pariin, mutta suurempaakin ryntäystä toivottaisiin.
Uusi ilmiö on se, että ihmiset venyttävät lippujen ostamista viimeiseen saakka. Jos ennen lippu esitykseen varattiin hyvissä ajoin, nyt pelko esityksen perumisesta tai omasta sairastumisesta aiheuttaa lipunoston viivyttämisen jopa samalle illalle.
Tämä aiheuttaa omia haasteita esiintyjille. Mistä voidaan olla varmoja, tuleeko saliin katsojia vai ei? Kannattaako matkata puolta valtakuntaa esiintymään, jos lippuvaraukset näyttävät puhdasta nollaa.
Luonnollisesti tämä voi aiheuttaa esitysten perumisia, jos näyttää siltä, että paikalle ei ole tulossa ketään.
Asiakkaan näkökulmasta tilanne on kinkkinen. Omalta osaltaan sitä haluaisi tukea esiintyjiä kaikilla mahdollisilla tavoilla, kuluttaa kulttuuria ja käydä erilaisissa tapahtumissa. Mutta oma epävarmuus esimerkiksi flunssakaudella virusten hyppimisestä perheeseen helposti aiheuttaa sen, että päätös lipun ostamisesta siirtyy esitysiltaan.
Kulttuurikeskus Poleenin ohjelmistossa on jälleen kevään aikana tarjolla monipuolisesti nähtävää ja kuultavaa kaiken ikäisille paikkakuntalaisille ja ulkopaikkakuntalaisille. Erityisen hienoa on, että moni esityksiään siirtämään joutunut esiintyjätaho todella haluaa tulla Poleeniin esiintymään, ja tänä keväänä se näyttäisi olevan mahdollista.
Yleisön tehtäväksi jääkin tarjonnan kuluttaminen.
Harrastuksiin palaaminen on sujunut varmemmin. Ihmiset palaavat mielellään tutun ja turvallisen harrastuksen pariin, heti kun siihen on mahdollisuus. Tämä on erittäin hyvä asia sekä järjestäjien että asiakkaiden kannalta.
Pieksämäellä on tarjolla valtava määrä harrastusmahdollisuuksia monen ikäisille ihmisille. Jos kulttuurin kuluttaminen on tärkeää, on harrastuksiin osallistuminenkin vähintään yhtä tärkeää.
Eikä tärkeää vain tarjonnan takaamiseksi vaan myös ihmisten hyvinvoinnin kannalta.