Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebookissa leviää huijausviestejä – arvontahuijauksella kalastellaan tilin hallintaa

”Osallistuin kilpailuun, lähetän sms-viestin”´. Jos sait tuttavaltasi Facebookin messengerissä tällaisen viestin, lähettäjä todennäköisesti ei ole tuttusi vaan tiliäsi havitteleva huijari.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanha tuttu arvontahuijaus kiertää jälleen. Tavoitteena on saada kohdehenkilö lähettämään takaisin koodi, joka tulee puhelimeen. Tällaisen viestin lähettäjälle ei pidä antaa puhelinnumeroaan eikä varsinkaan koodia, joka puhelimeen tulee.

– Koodin lähetys on johtanut lähes poikkeuksetta tilin murtoon ja menetykseen, varoittaa Kyberturvallisuuskeskus Twitterissä.

Koodi, joka puhelimeen tulee, on todellisuudessa Facebookin monivaiheisen tunnistautumisen koodi. Kun huijari saa tämän, hän pystyy kaappaamaan tilin.

Huijarit hyödyntävät usein jo valmiiksi murrettua Facebook-tiliä, jonka avulla huijari lähettää tilin kaverilistalla oleville ihmisille suomenkielisiä viestejä.

Kyberturvallisuuskeskuksen aiemmin julkaiseman tiedotteen mukaan samasta huijauksesta on liikkunut myös versio, jossa on kerrottu arvonnassa tulleesta voitosta, jonka maksamiseen tarvitaan luottokortti- tai pankkitietoja. Näitäkään tietoja ei pidä luovuttaa.

Viesteissä olevia linkkejä ei pidä avata eikä henkilökohtaisia tietoja antaa ennen kuin on varma, että kyseessä on tuttu henkilö.

Huijausviestejä voi saapua sekä Suomen että muiden maiden suuntanumeroista.

Kyberturvallisuuskeskus kehottaa ilmoittamaan poliisille myös yrityksiksi jääneistä huijauksista.