Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Missäs sitä puhdasta pahuutta tällä kertaa olikaan?

Joulun pyhinä näin taas yhden esimerkin siitä, kuinka taitavasti Ukraina käyttää sosiaalista mediaa sotatoimissaan. Työelämäprofessori, entinen tiedustelueversti Martti J. Kari oli lähettänyt Venäjän armeijalle terveisiä ukrainalaisen tykistökranaatin kyljessä.

Tällaista palvelua tarjoaa SignMyRocket-joukkorahoitussivusto, jonka kautta on mahdollista lahjoittaa rahaa Ukrainalle. Ukrainalaissotilaat kirjoittavat halutun tekstin sotatarvikkeen kylkeen ja lahjoittaja saa muistoksi valokuvan tai videon.

Karin esimerkki innosti monet muutkin suomalaiset SignMyRocketin pariin. Puolitoista viikkoa sitten räjähtäviä terveisiä oli lähettänyt yli 600 suomalaista ja sitä kautta oli saatu Ukrainaan rahaa yli 140 000 dollaria. Suomen edelle tässä lahjoituskampanjassa on mennyt vain Yhdysvallat.

SignMyRocket jakaa ihmisten mielipiteet innostuksesta tyrmistykseen. Omasta mielestäni idea on kekseliäs, siinä yhdistyvät musta huumori, ironia, tsemppaus sekä tietenkin se tärkein, eli rahallinen tuki. Vastassa on vihollinen, joka ei uhkaa vain Ukrainaa vaan koko Eurooppaa ja läntistä maailmaa.

Kovinta kieltä julkisessa keskustelussa lienee käyttänyt Iltalehden kolumnisti Oskari Onninen, jonka mielestä kranaattiterveiset edustavat puhdasta pahuutta. Martti J. Karia hän vertaa tilannekomediahahmoon, vanhaan sotilaaseen, jolle taistelut ovat jääneet päälle. Hän pohtii, onko Puolustusvoimissa merkittävissä asemissa enemmänkin ihmisiä, joiden motivaationa uravalinnalle on ollut suvussa kulkeneiden sotatraumojen hoitaminen ja jopa kosto. Samalla hän kysyy, onko tällainen epärationaalisuus turvallisuusriski.

Oskari hyvä, jollet ole vielä huomannut, niin Ukrainassa on riehunut sota ja kansanmurha helmikuusta lähtien. Vladimir Putin on julkisesti kieltänyt Ukrainan oikeutuksen olemassaoloon itsenäisenä valtiona. Ukrainalaiset on demonisoitu, heidät on leimattu Kremlissä natseiksi ja saatananpalvojiksi.

Venäjä iskee sotilaskohteisiin, siviilikohteisiin ja infraan samalla innolla. Siellä menee nuoret sekä vanhat samanlailla, synnytyssairaaloihin ammutaan ohjuksia, lapsia raiskataan ja aseettomia siviilejä teurastetaan kaduille kuin rottia.

Yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa. Heistä kuusi ja puoli miljoonaa on maan sisäisiä pakolaisia, neljä miljoonaa on paennut EU-alueelle. Heidän joukossaan on miljoonia lapsia, joiden normaali lapsuus katkesi kuin seinään.

Jos viesti olemassaolostaan taistelevan maan kranaatissa edustaa puhdasta pahuutta, niin mitä nämä Venäjän toimet sitten ovat?

Se, että suomalaiset ovat näin hyvin syttyneet SignMyRocketiin ja Ukrainan auttamiseen laajemminkin, on täysin ymmärrettävää.

Talvisodassa ja jatkosodassa kuoli tai katosi lähes 95 000 Suomen sotilasta, vajaat viisi prosenttia maamme miehistä. Noin 200 000 haavoittui fyysisesti ja kaikki henkisesti. Ja kun tiedetään, että sota heijastuu useampaan sukupolveen, on kärsimyksen määrä ollut valtava. Kaikki tämä itänaapurin imperialististen pyrkimysten vuoksi.

Valtaosa suomalaisista ymmärtää, että jokainen Ukrainan tukemiseen käytetty euro tai dollari auttaa ukrainalaisten lisäksi myös meitä. Tulkoon tämä raha vaikka signeeratuista kranaateista, se on yhdentekevää. Siellä käydään sotaa, se myös Oskarille kerrottakoon.