Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Jäppilän seurakuntatalo tulisi kunnostaa

Syksyllä 2021 Pieksämäen seurakunnan kirkkoneuvosto teki periaatepäätöksen Jäppilän seurakuntatalon myymisestä. Jäppiläläiset halusivat säilyttää talon omassa käytössä, ja adressiin kerättiin valtava määrä nimiä kokoontumispaikan säilyttämisen puolesta.

Joulujen välissä vuosi sitten kuitenkin tapahtui mittava vesivahinko seurakuntatalollamme. Öljypoltin oli sammunut ja kova pakkanen aiheutti sen, että vesi jäätyi välipohjassa kulkevassa vesiputkessa. Se hajosi ja vettä virtasi lattialle suuri määrä. Talo on ollut siitä asti suljettu ja toimintakiellossa.

Lähestymme tapahtuman vuosipäivää ja tavallisen seurakuntalaisen näkökulmasta mitään ei ole tapahtunut tilanteen korjaamiseksi. Monenlaiset huhupuheet leviävät.

Onneksi kirkonkylällä on Jäppilä-talo, missä eri järjestöt voivat kokoontua. Seurakuntakin on siirtänyt toimintonsa sinne. Talo on kuitenkin kaupungin hallinnossa purkutuomion alainen. Kuinka kauan voimme sielläkään kokoontua?

Jäppiläläiset ihmettelevät, miksi mitään ei tapahdu. Vesivahingosta tulee kohta kuluneeksi vuosi. Ensimmäinen tiedotustilaisuus oli, kun kirkkoherramme vieraili Eläkeliiton tupapäivässä Jäppilä-talolla marraskuun viimeisenä päivänä. Silloin saimme häneltä kuulla, että arkkitehdille on annettu tehtäväksi suunnitella kirkkoon kokoontumistila pienpiireille.

Odotan mielenkiinnolla, minne tämä aikoo sen tilan sijoittaa. Pahoin pelkään, että kauniista kirkostamme, joka juuri täytti 150 vuotta ja jonka historian saimme kuulla merkkipäivänä järjestetyssä juhlassa, ei sen jälkeen voida enää sanoa, että se on kaunis. Voidaan ehkä sanoa, että rakentajat ja lahjoittajat ”kääntyvät haudoissaan”, kun näkevät muutoksen kirkkosalissa.

Ihmettelen, miksi seurakuntataloa ei kunnosteta järkevällä tavalla vakuutusrahoilla. Talosta tarvitaan vain sali, keittiö, lasten kerhotila, WC-tilat ja hautausmaan työntekijöiden taukotila.

Muu osa on jäänyt lähes täysin käyttämättömäksi, koska meillä ei enää ole omia työntekijöitä, jotka tarvitsisivat työhuoneet. Minkä tähden taloa on lämmitetty koko vuosi, jos sitä ei enää oteta käyttöön?

Leena Moilanen

seurakunta-aktiivi

Jäppilä