Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Erilaiset keräykset tuovat joulun satoihin perheisiin Pieksämäelläkin

Joulu on perinteisesti ollut hyvän tahdon ja antamisen aikaa. Joulun alla moni haluaa muistaa myös niitä, joille esimerkiksi joululahjat, jouluruoka ja muu jouluun liittyvä laittaminen eivät ole itsestäänselvyys. Erilaiset keräykset ovatkin suosittuja myös Pieksämäellä.

Paikkakunnalla halukkaat voivat lahjoittaa konkreettisia joululahjoja, ruokatarvikkeita, lahjakortteja tai muuta avun tarvitsijoille useiden kanavien kautta. Esimerkiksi perinteinen Joulupuu-keräys tuottaa vuosittain paljon iloa eri ikäisille lapsille.

Olikin järkyttävää törmätä Facebookissa ilmoitukseen, missä kerrottiin Porissa varastetun Joulupuu-keräykseen tarkoitettuja lahjoja. Julkaisun tekijä kertoo, että yhden keräyspaikan lahjavarastosta oli viety luvatta lapsille ja nuorille lahjoitettavaksi tarkoitettuja tuotteita. Asiasta tehtiin välittömästi rikosilmoitus.

On käsittämätöntä ajatella, että joku tai jotkut voivat olla niin ilkeitä, että varastavat lapsilta.

Alati kiristyvä taloustilanne ja energiakriisi vaikuttavat erityisen vahvasti vähävaraisiin lapsiperheisiin Suomessa. Näissä perheissä eli jo entuudestaan yli 110 000 lasta ja nyt määrän arvioidaan kasvaneen jopa 16 000 perheellä.

Pelastakaa Lasten tekemä Lapsen ääni 2022 -kysely osoittaa hyvinvointivajeen, syrjäytymisriskin ja henkisen kuormituksen kasautuvan etenkin vähävaraisten perheiden lapsille.

Kyselyyn vastanneista lapsista ja nuorista 85 prosenttia koki, että perheellä on haasteita selviytyä menoista. 23 prosenttia puolestaan on joutunut lopettamaan harrastuksen, sillä perheellä ei ole ollut varaa harrastuskustannuksiin.

Lukemat ovat hälyttäviä. Pientä helpotusta lapsiperheet saavat joulukuussa maksettavasta tuplalapsilisästä, joskin tätäkin hallituksen päätöstä on arvosteltu kovin sanoin. Moni kokee lapsiperheille maksettavan lisän eriarvoistavan erityisesti yksinasuvia ja pienituloisia eläkeläisiä, sillä heille ei ole tarjolla vastaavaa tukea, vaikka maailmantilanteen vaikutukset iskevät heihin yhtälailla.

Surullista ja hälyttävää on myös se, että moni vähävaraisen perheen lapsi kokee Lapsen ääni 2022 -kyselyn mukaan häpeää ja syyllisyyttä perheen tilanteesta. Moni kertoo olevansa myös huolissaan omasta tulevaisuudestaan. Vastauksista käy ilmi, että lapset ovat huolissaan rahan riittävyydestä ja siitä, että heidän harrastuksensa maksavat liikaa. Lapset kertovat myös, etteivät osaa iloita pienistä asioista tarpeeksi kaiken huolen keskellä.

Vanhemmille voi ymmärrettävästi olla vaikeaa peittää omia huoliaan, mutta lasten ei tulisi tätä taakkaa kantaa. Ei ole lasten tehtävä huolehtia siitä, riittääkö perheellä rahaa ruokaan ja asumiseen, olipa tilanne mikä tahansa. Väärin ei kuitenkaan ole sanoa, ettei ylimääräisiin menoihin ole rahaa, se pelkästään opettaa lapsille järkevää rahankäyttöä.

Lasten toiveet joulun alla ovat yleisesti ottaen hyvin vaatimattomia. Ainakaan itse en ole törmännyt yhteenkään räikeän suureen ja kalliiseen toiveeseen selatessani esimerkiksi Facebookin Jouluapu-ryhmän toiveita. Aikuisten välittämät lasten toiveet ryhmään pitävät sisällään aika paljon perusasioista, kuten pieniä leluja, vaatteita ja lahjakortteja Pieksämäen eri liikkeisiin.

Lahjoittamalla erilaisiin keräyksiin voi itse olla mukana tekemässä jokaisen joulusta hieman paremman.