Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Välittämisen päivää vietetään jokaisena päivänä

Välittämisen päivä on vuosittainen tapahtuma- ja teemapäivä, jonka tarkoituksena on innostaa ja kannustaa kaikenikäisiä ihmisiä välittämään toisistaan ja etenkin ikäihmisistä arjessa. Tänä vuonna Välittämisen päivää vietetään marraskuun viimeisenä perjantaina, eli huomenna.

Käytännössä välittäminen on toisen ihmisen huomioimista, konkreettisia sanoja ja tekoja. Esimerkiksi aivan pienillä välittämisen teoilla, kuten huomaamalla, pysähtymällä, ilahduttamalla, kuuntelemalla ja auttamalla voimme osoittaa, että välitämme toisesta ihmisestä. Välittäminen on pieniä, mutta tärkeitä tekoja. Se on samalla kykyä asettua toisen ihmisen asemaan.

Käytännössä välittäminen on toisen ihmisen huomioimista, konkreettisia sanoja ja tekoja.

Vaikka huomenna perjantaina vietetään virallista Välittämisen päivää, niin välittämisellä on väliä vuoden jokaisena päivänä. Ketään ihmistä ei saisi koskaan jättää yksin, eikä välinpitämättömyyttään huomioimatta. Esimerkiksi iäkkäälle ihmiselle jokainen meistä voi olla hänen ainoa kohtaamisensa ihmisen kanssa päivän tai jopa koko viikon aikana. Juuri sen vuoksi kaikki ihmisten väliset kohtaamiset ovat tärkeitä ja merkityksellisiä.

Välittämisen päivän tarkoitus on myös jakaa tietoa huoli-ilmoituksesta. Kannattaa muistaa, että kuka tahansa voi tehdä huoli-ilmoituksen, jos ikääntyneen ihmisen pärjääminen huolestuttaa. Huoli-ilmoitus velvoittaa kunnan ottamaan aina yhteyttä ikääntyneeseen ja tekemään palvelutarpeen arvioinnin. Huoli-ilmoitus tehdään esimerkiksi kunnan vanhuspalvelujen tai palveluohjauksen viranomaisille. Esimerkiksi Pieksämäellä ilmoituksen voi tehdä sähköisellä lomakkeella.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin välittäminen. Siitä on syytä pitää kiinni niin tänään, huomenna kuin myös vuoden aikaisena päivänä.