Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mielipide | Valtuuston päätöksistä

Kun poikkeuksellisesti koronaa sairastan niin kaupunginvaltuuston kokous meni tällä kertaa sohvalla. Omat kirjoitetut puheenvuorot ja huomiot lehteen siis.

Pertinkujan kaava valmistui pitkän kaavan kautta, vuosia meni. Tämä oli demokratian voitto. Löydettiin kompromissi ja kuntalaisiakin kuunneltiin. Kovasti kerrostaloja oltiin tuomassa puistoalueelle. Mielipidekyselyjä tehtiin useampikin, jotta kaupungin johdon ajama ”ainoa oikea mielipide”, kerrostalot puistoon voittaisi, mutta sopu löytyi. Kerrostalojakin on mahdollista yhä rakentaa jos kysyntää on, mutta paremmille paikoille, puistoalue säilyy hyvin yhä.

Savon Solmun tontin osalta olisin toivonut reippaampi muutoksia, ei siihen kohtaa enää uutta hotellia synny. Jatkossakin voimme tähän tyyliin yrittää tehdä päätöksiä ja paremmin löytää yhteisiä ratkaisuja.

Kiinteistöohjelma oli valtuuston puhutuimpia aiheita. Nyt kannattaa kiinteistöt laittaa niihin luokkiin mihin ajattelee niiden kuuluvan, just kohdilleen. Ei sinne päin, viimeksi järjestötalon kohdalla nousi melkoinen jälkihaloo, kun talo monen mielestä jäi liian heikkoon luokkaan. Mielestäni kiinteistöt ovat tärkeitä yhdistyksille, järjestöille ja erityisesti kylille, kuntalaisille seka kuntapalveluille. Tärkeää on pitää niistä hyvää huolta, sitä paremmin mitä paremmassa luokassa ovat. Rahaa on kaupungin johdon mielestä vaikka mihin, vaikkapa Itärataan, mutta omiin tärkeisiin kohteisiin sitä ei sitten löydykään. Konkurssi heti tulossa.

Kunnanvaltuuston oli määrättävä vuoden 2023 tuloveroprosentiksi vuoden 2022 tuloveroprosentti vähennettynä 12,64 prosenttiyksiköllä. Vuoden 2023 tuloveroprosentiksi määrätään 9,36, luku tuntuu mukavalta.

Mutta kuntatalouden haasteet jatkuu ja taloustilanne säilyy vaikeana jatkossakin. Toivottavasti talousarvioiden tekeminen ja toteutuminen paranee jatkossa, kun soten vuosittaiset miljoonaylitykset nyt kunnilta häviää.

Sekava valtuusto oli, joten turhaan kiinteistöohjelmakeskustelukin päätettiin. Vasemmistoliitto olisi esittänyt, että Jäppilän ja Virtasalmen kunnanvirastot ja järjestötalo olisi nostettu takaisin B- luokkaan, pidetään kylät elävinä ja järjestötalo on kaupungin dynamo järjestöille ja yhdistyksille. Vasemmistoliitto esittää näin jatkossa jos muutoksia ei tule ennen seuraavaa valtuustoa, jossa asia käsitellään.

Itse toivoisin Kanttilalle myös käyttöä, kukaan sitä ei asialliseen hintaan osta ja kallis purkaakin. Ja voitaisiinko kiusallinen arpamikrofonin heittely viimeinkin lopettaa ja tehdä asialliset ratkaisut, jotta puheenvuorot saadaan asiallisemmin pidettyä.

Risto Mykkänen (vas.)