Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko kaikki hyvää aina?

Tuula Kuronen kirjoitti Pieksämäen Lehdessä aiheesta luottamus ja yhteistyö. Vastaan siihen jutun lopussa mutta kysymys Tuula Kuroselle. Miksi demaripuolue kannattaa kehuen kaikkia esityksiä valtuustossa, onko kaikki ollut tämän kehumisen arvoista? Kun kunnissakin halutaan säästää niin demarien tyylillä tarvittaisiin vain yksi luottamushenkilö, joka kehuisi kaikki esitykset valtuustossa, ei olisi yhteistyöongelmia ja itseensäkin ehkä luottaa, jos ei toisiinsa. Juodaan vain pullakahvit ja nostetaan kokouspalkkio. Helppoa se näin on toimia.

Demokratiaan kuuluu myös kriittiset mielipiteet, jotka Pieksämäen tilannetta tarkastellen ovat olleet lähempänä todellisuutta kuin jatkuva kehuminen kuinka loistavia esityksiä on taas esityslistalla. Demokratiaan kuuluvat myös erilaiset mielipiteet, vaikka jotkut pitävät omia mielipiteitään parempina kuin toisten. Meillä on valtuustossa älykköporukka, jolla on fiksuimmat mielipiteet kaikesta, ja joka valittaa kun ollaan eri mieltä ja valitetaan kun päätökset ei miellytä. Mutta tämä porukka on ihan yhtä kova kitisemään ja valittamaan jos päätökset ei mene kuin itse halutaan. Syytetään siis muita siitä miten itsekin toimitaan, ois peiliin katsomisen paikka.

Nyt viritellään uutta yhteistyön henkeä ja näkemys näyttää olevan taas, että tämän älykköporukan mukaan pitäisi kaikkien toimia, jotta ois sitä yhteistyön henkeä. Voin vaikuttaa, että pieleen menee, uutta tyyliä tarvitaan jos onnistua aiotaan. Kunnioitetaan demokratian perussääntöjä. Demokratiaan liitetään sananvapauden periaate. Sananvapaus ei ole vain osa demokratiaa, vaan sen edellytys. Demokratiaan kuuluu moniäänisyys ja avoin julkinen keskustelu ilman ennakkosensuuria. Myös valtaapitäviä tulee voida kriittisesti arvioida ja jopa arvostella. Jokaisen tulisi voida kokea olevansa arvokas mielipiteineen ilman pelkoa leimatuksi tulemisesta tai mitätöimisestä, sillä väärässä olemisen ja leimatuksi tulemisen pelko johtaa helposti itsesensuuriin ja näin on omiaan moniäänisyyden rajoittamisessa. Toki kehutaankin kun aihetta on.

Case Jari Nykänen. Valtuusto on kerran tehnyt päätöksen hänen jatkostaan. Rikosilmoituksia on tehty puolin ja toisin, ilman tuomioita. Rikosprosessit jatkuvat yhä, näiden tuloksia odotellessa. Tässä tilanteessa yhteistyö tuskin toimii hyvin teknisessä toimessa. Toivottavasti sovittelua on työpaikalla kuitenkin toteutettu ja yhteistyön ratkaisuja haettu. Ei toimi yhteistyön hengessä myöskään osa valtuutetuista vaatien tuomioita, toimien itse syyttäjinä ja tuomareina. Itse toimin toisin. Jari Nykänen on tehnyt virheitä ja työntekijät puolustaa itseään, heillä on oikeus siihen. Tämä on oma mielipiteeni. Itse toimin faktojen perusteella ja olen avoin uusille mielipiteille ja päätöksille, jos tilanteet muuttuu ja jos uutta infoa saan. Minun arvoihin kuuluu myös armo ja anteeksianto puolin ja toisin.

Itselle tämä on ollut raskain yksittäinen asia valtuutettuna, jota pohtinut paljon syksyn aikana.

Risto Mykkänen (vas.)