Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote lievensi perheitä ja talouksia koskevia koronasuosituksia: Oireettomien ei tarvitse jäädä pois töistä tai koulusta

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote on muuttanut perheitä ja talouksia koskevia suosituksia koronatartuntoihin liittyen. Uusien ohjeiden mukaan niitä perheen tai talouden jäseniä, jotka ovat oireisia ja joilla on kotitestillä tai terveydenhuollon testillä osoitettu koronavirustartunta, suositetaan pysymään kotona vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta. Tämä osa suosituksesta on säilynyt ennallaan.

Oireettomien perheen tai talouden jäsenten ei tarvitse jäädä pois varhaiskasvatuksesta, koulusta tai työpaikalta. Kotitestin tekemiselle tai terveydenhuollon testiin hakeutumiselle ei ole tarvetta, ellei oireita ilmene. Tämä oireettomia koskeva osuus suosituksesta on lieventynyt.

– Jos kontaktien välttäminen ja etätyön tekeminen on oireettomille perheenjäsenille mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa, niin se on toki viisas ratkaisu taudin leviämismahdollisuuksien vähentämiseksi, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa tiedotteessa.

Koronavirustartuntojen herkkyyden vuoksi on suositeltavaa, että oireettomat perheen tai talouden jäsenet välttävät lähikontakteja oireisen ja tartunnan saaneen kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Varhaiskasvatuksen ja koulunkäynnin osalta Gärdström muistuttaa, että lapsen tai nuoren voinnin arviointi on keskeisintä sairauspoissaoloista päätettäessä. Mieliin pitää palauttaa toimintamalleja koronaa edeltävältä ajalta.

– Nyt on liikkeellä paljon muutakin flunssaa kuin koronan aiheuttamaa. Nyrkkisääntö on se, että jos on kuumeeton ja limaton ja ennen kaikkea jaksaa osallistua koko päivän, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun mennä. Sitä ei satunnainen yskiminen tai aivastaminen estä, Gärdström muistuttaa.

On myös hyvä pyrkiä selvittämään, onko taustalla koronavirustartunta. Siihen melko luotettavan vastauksen saa kotitestillä. Lapset voivat olla hyvinkin lieväoireisia koronatartunnoissaan.

– Siinä vaiheessa, jos tavallisenkin flunssan oireet verottavat yöunia ja jaksamista, on syytä jäädä kotiin lepäämään, Gärdström sanoo.