Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vaalijalan viisaus

Lauantain Pieksämäen Lehdessä oli uutisoitu Vaalijalasta otsikolla ”Oikeusprosessi leijuu Vaalijalan purkamisen yllä”. Jutussa Pohjois-Savon Hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen (kesk) epäilee, ettei Vaalijala kuntayhtymän taloutta ole tässä muutosvaiheessa hoidettu viisaimmalla mahdollisella tavalla. Hän ei kuitenkaan kerro, mikä olisi ollut se viisaampi tapa nykyiseen verrattuna. Vaalijalan kuntayhtymä on tehnyt ylijäämäistä tulosta viime vuosina, eikä ole velkaantunut. Ylijäämät ovat perustuneet pääosin kuntayhtymän ulkopuolisten kuntien ostamiin palveluihin. Pelkillä kuntayhtymän kuntien ostamilla palveluilla ei olisi ylijäämää syntynyt, eikä ylijäämän palautusta olisi voitu edes maksaa kuntayhtymän kunnille. Hämmästyttää sekä Kuopion että Mikkelin kaupunkien suhtautuminen Vaalijalan kuntayhtymän purkamiseen ja siihen liittyvään Sateenkaarikoulun kuntayhtymän perustamiseen liittyvä kannanotto. Mentaliteetti tuntuu olevan ”Rahat meille- hoitakoon muut kunnat koulun kuntayhtymän perustamisen omilla panoksillaan” Sekä Mikkeli että Kuopio ovat kuitenkin hyvin suurella osalla hyvinvointialueiden käyttäjiä ja siis hyötyjiä (väestön osalta).

Sateenkaaren koulun perustamiseen liittyvä käyttöpääomaan eivät siis Mikkeli ja Kuopio myöskään aio osallistua. Sateenkaaren koulun noin neljännesvuosisadan toiminnan aikana on kertynyt koululle ylijäämää noin 1,7 miljoonaa, joka on nimenomaan tarkoitettu peruskoulun kustannuksiin. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että tuo 1,7 miljoonaa kuuluu jäädä koulun talouden pesämunaksi. Sitä rahaa ei voi jakaa kuntayhtymän kunnille, sillä nykyäänhän kunnat eivät saa avustuksia ”korvamerkittynä”, joten rahat saattaisivat mennä lainvastaiseen käyttöön eli muihin menoihin!

Koulun toiminta on turvattava ja se kuuluu kuntien vastuulle. Tällä näkymin on jo 13 kuntaa ilmoittautunut koulun kuntayhtymään. On käsittämätöntä itsekkyyttä ja ahneutta suurilta kunnilta (Kuopio ja Mikkeli), etteivät ne suostu sopimaan asioista.

Jutussa myös vilautetaan ajatusta erityistilintarkastuksesta, mikä on erityisen loukkaavaa. Jutun mukaan se on torjuttu, mutta edes sen olleen ilmassa on vähintäänkin omituista. Ikään kuin kuntayhtymän toimintaan ei voitaisi luottaa. Jos kuntien luottamushenkilöt eivät ole kyenneet taloutta hoitamaan, niin sama ei päde Vaalijalan kuntayhtymään.

Pekka Seppä

Vaalijalan kuntayhtymän tarkastuslautakunnan puheenjohtaja vuodesta 2009.