Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Turvallinen koulutie on kaiken ikäisten vastuulla

Koulujen alettua parisen viikkoa sitten tien päällä on näkynyt toinen toistaan pienempiä koulumatkakulkijoita. Mediassa muistutellaan joka vuosi tähän aikaan turvallisesta liikkumisesta ja pienten koululaisten turvallisesta koulutiestä.

Yhä useampi koululainen kulkee polkupyörällä koulumatkaa. Tämä on hyvä ja kannustettava tapa. Jos oma koulu on lähellä, kannattaa lasta kannustaa kävelemään tai pyöräilemään opinahjoon, vaikkakin meillä Pieksämäellä onkin upea ilmainen paikallisliikennepalvelu koululaisille.

Ainakin vielä nyt, kun hyviä kelejä riittää, on kaikenlainen liikunta kannatettavaa pientenkin koululaisten kohdalla koulumatkallakin.

Tutkimusten mukaan pyörällä tai kävellen suoritettu koulumatka voi muodostaa jopa puolet lapsen päivittäisestä ripeästä liikunnasta. Liikunnallinen koulumatka tukee lapsen terveyttä ja voi auttaa myös keskittymiskykyyn.

Pyöräliitto muistuttaa, että arkiliikunnan merkitys on suuri myös niiden lasten kohdalla, jotka harrastavat aktiivisesti liikuntaa viikottain. Ikiaikaisen säännön mukaan 80 prosenttia liikunnasta tulisi olla peruskestävyyttä edistävää liikkumista ja 20 prosenttia niin sanottua tehollista liikuntaa. Nykypäivänä peruskuntoa edistävää liikuntaa harrastetaan edelleen liian vähän kaikissa ikäryhmissä.

Tästä syystä kävely ja pyöräily koulumatkalla onkin erinomainen tapa lisätä lasten liikkumista.

Lasten ja nuorten vähäisestä liikkumisesta ollaan oltu huolissaan jo useiden vuosien ajan. Suositusten mukaan 7–12-vuotiaiden tulisi liikkua päivässä vähintään tunnin verran. Näin kuitenkin toimii vain puolet ikäryhmästä. 13–15-vuotiaiden kohdalla luku putoaa viidennekseen.

Vanhempien tehtävä on varmistaa, että lapset osaavat liikkua turvallisesti liikenteessä. Meidän autoilevien aikuisten tehtävä puolestaan on pysyä tarkkaavaisina ja muistaa, että koskaan ei ole niin kiire etteikö liikennesääntöjä kannattaisi noudattaa.

Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likesin kolmisen vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan suhteutettuna suoritemääriin sattuu koulumatkapyöräilyssä vähintään sata kertaa vähemmän loukkaantumisia kuin vaikkapa jalkapallossa, yleisurheilussa ja laskettelussa.

Pieksämäen koulujen läheisyydessä on liikennettä tasaiseen tahtiin pitkin koulupäivää. Vaaranpaikkojakin toki on, vaikka vuosien saatossa paikkakuntalaiset ovatkin oppineet höllentämään kaasujalkaa koulujen kohdilla suurimmalta osin. Yksikin läheltä piti -tilanne on kuitenkin liikaa. Tällaisiakin on valitettavasti jo tänäkin syksynä ehtinyt tulla.

Lapsia on hyvä muistuttaa siitä, että koulumatkalla eikä varsinkaan koskaan liikenteen seassa ole tilaa minkäänlaiselle kilpailulle. Ei jalan eikä pyörän selässä. Kilpailut voi jättää toiseen kertaan ja ehdottomasti siirtää turvallisille alueille pois autojen ja muiden teitä käyttävien tieltä.

Hyvinkin liikennesäännöt sisäistänyt lapsi voi äityä kilpasille liian helposti, jos kaverit siihen rohkaisevat. Pahimmassa tapauksessa kilpailu johtaa liikennesääntöjen rikkomiseen ja onnettomuuksiin.

Lapset ovat luonteeltaan myös uteliaita, joten ei ehkä ole pahitteeksi kerrata myös paikkoja, minne lapsilla ei ole ollenkaan asiaa. Tällaisia ovat ainakin junanraiteet ja siltojen kaiteet.