Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eläkeläin uudistus ajaa pienyrittäjän ahtaalle

Yrittäjien eläkelain muutos on herättänyt viime aikoina vilkasta keskustelua. Hallitus antoi kesäkuussa eduskunnalle lain muutosesityksen, jonka tavoitteena on parantaa yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvaa. Nyt kuitenkin on vaarana, että mennään ojasta allikkoon. Erityisesti pienyrittäjät ovat huolissaan kohoavista vakuutusmaksuista, jotka saattavat vaarantaa koko yritystoiminnan.

Lehtien palstoilla ja some-keskusteluissa on kritisoitu muun muassa työtulon määrittelyn lähtökohtana jatkossa käytettävää toimialan mediaanipalkkaa. Etenkin pienyrittäjät ja samanaikaisesti eri toimialoilla pienimuotoista yritystoimintaa harjoittavat pitävät esitettyä muutosta kohtuuttomana. Kaavamainen mediaanipalkka ei monessakaan tapauksessa vastaa yrittäjän monimuotoista todellisuutta. Esimerkiksi Itä-Suomessa pienyrittäjänä toimivan naisen tulotaso voi jäädä kauaksi valtakunnallisesta keskipalkasta. Miesten ja naisten mediaanipalkoissa on edelleen selvä ero. Valtakunnallinen mediaanitulo ei myöskään huomioi alueellisia eroja, mikä uhkaa lisätä alueellista eriarvoisuutta.

Lain valmistelijoiden taholta on vakuutettu, että joustoa löytyy. Mediaanipalkan lisäksi otettaisiin huomioon myös muut yritystoiminnasta saatavat selvitykset. Mutta tapahtuuko näin käytännössä? Jo nyt eläkeyhtiöt tuntuvat toimivan varsin kaavamaisesti, mistä Finanssivalvonta on yhtiöitä huomauttanut.

Toivottavasti lakimuutoksen valuviat saadaan korjattua syksyn valiokuntakäsittelyssä, sillä yrittäjien sosiaaliturvan parantaminen on tärkeä tavoite. Hintana ei kuitenkaan saa olla maamme yritystoiminnan hiipuminen. Kuten Keskustanaisten 2.8. julkaistussa kannanotossa todetaan: Emme voi vaarantaa yksin- ja pienyrittäjien yrittämisen mahdollisuuksia. Tähän Suomella ei ole varaa.

Susanna Pirttiaho

Kangasniemi