Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Kesätapahtumien vetovoima on tekijöissä ja tunnelmassa

Pieksämäen kesä on tapahtumia tulvillaan. Eikä pelkästään kantakaupungissa, vaan myös kylillä tapahtuu kesän aikana vaikka mitä.

Pienten kylien omat kylätapahtumat ovat persoonallisia tilaisuuksia, joissa yhteisöllisyys toden teolla korostuu.

Muistan lapsuudestani paljon tällaisia tapahtumia, joihin pääsin osallistumaan äitini siivellä hänen työnsä puitteissa. Oli hauskaa käydä Vanajalla Lohi ja muikku -tapahtumassa tai potaatinpaistajaisissa Virtasalmella.

Noissa tapahtumissa ei varsinaisesti tapahtunut mitään ihmeellistä. Se, mikä oli hienoa oli ihmisten jutustelu, nauru, harmonikkamusiikki ja käsin kosketeltava yhteenkuuluvuuden tunne, joka välittyi osallistuvasta yleisöstä.

Erilaiset kylätapahtumat ovat perinteisesti olleet tilaisuuksia, joissa mökkiläiset ja vakituiset asukkaat kohtaavat toisiaan pitkän ja pimeän talven jälkeen. Tuttuja moikataan oikealta ja vasemmalta, ja uusia tuttavuuksia solmitaan ilman sen kummempia koukeroita.

Käytiinpä keskustelua sitten lohikeiton äärellä tai muikkulautasen yli, ovat ne aina täynnä naurua ja hyvää mieltä.

Parasta on myös se, että kylätapahtumiin kokoontuu kaiken ikäisiä ihmisiä. Lapset juoksentelevat aikuisten ympärillä ja nuoret seisovat omissa ryhmissään nauramassa.

Ymmärrettävästi osa perinteisistä kylätapahtumista voi hiipua olemattomiin siinä vaiheessa, kun aktiivinen talkooporukka alkaa ikääntyä eikä uusia tekijöitä ole tulossa mukaan. Tästä syystä nuorempien mukaan saaminen onkin lähes jokaisen kyläyhdistyksen ja muun tapahtumia järjestävän tahon tehtävälistalla. Jos tekijöitä ei ole, ei ole tapahtumaakaan.

Kyläyhdistysten valtava voimavara ovat idearikkaat tekijät, jotka haluavat jatkaa perinteitä kunnioittaen vanhojen tapahtumien järjestämistä. Aina ei tarvitse edes keksiä mitään uutta. Hyväksi havaittu tapahtuma, joka on jatkunut vuodesta toiseen ei välttämättä tarvitse mitään vippaskonsteja ja uudistuksia.

Tänä kesänä parin koronavuoden jälkeen tapahtumien järjestäjiltä on kuulunut syviä helpotuksen huokauksia ja ilon kiljahduksia, kun vihdoin saa taas suunnitella ja järjestää kesätapahtumia. Erityisesti kylille nämä ovat tärkeitä asioita. Virtasalmi-päivä on tästä hyvä esimerkki. Virtasalmi on tunnettu mökkipaikkakuntana, joten koko kylän yhteinen tapahtuma kokoaa normaalisti vuosittain yhteen sekä mökkiläiset että kylällä vakituisesti asiat. Näin tapahtui tänäkin vuotena.

Näin heinäkuun puolessa välissä kesätapahtumia on jo aikamoinen kasa takanapäin, mutta melkoinen määrä vielä edessäpäinkin. Suomalaisen kesän sanotaan olevan hyvin lyhyt, joten tapahtumia osuu usein ryppäisiin. Innokkaalle tapahtumakävijälle tämäkään ei ole ongelma.

Yksi Pieksämäen hienoimmista uusimmista tapahtumista on Taidekatu, joka levittäytyy pitkin kaupunkia usean kuukauden ajaksi.

Kun useampi toimija tekee yhteistyötä, saadaan varmasti aikaan toimiva kokonaisuus.

Näin on toimittu jo vuosien ajan myös esimerkiksi Jäppilässä. Kuun lopussa järjestettävä Kesäpäivä Jäppilässä -tapahtuma on koko kylän ponnistus, josta koko kylä voi olla ylpeä.