Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Syvälle juurtuneet typerät lausahdukset pitävät pintansa tänäkin päivänä

Aikuisten maailmassa moni sellainen asia, joka lapsena on merkillepantavaa muuttuu täysin mitättömäksi kun ikää karttuu. Kuten esimerkiksi syöminen.

Kun viisivuotias lapsi suostuu syömään kaksi perunaa päivällisellä, saa hän siitä hurjasti kehuja. Kun itse syön viisi perunaa, saan kummallisia katseita joiden takana on kysymys: eikös sun pitänyt olla dieetillä?

15-vuotias tyttäreni aloitti tässä eräänä päivänä keskustelun aiheesta valehteleminen. Hän halusi tietää, olenko koskaan valehdellut hänelle tai sisaruksilleen.

Vastasin tietenkin heti, että en ole koskaan valehdellut heille. Tähän olen aina ainakin pyrkinyt, sillä mielestäni valehtelu on äärimmäisen alhaista ja halveksittavaa.

Tähän tyttö kuitenkin esitti lisäkysymyksen eri värisistä valheista. Olenko koskaan sanonut valkoista valhetta? Itse kysymykseen vastasin edellä mainitun kaltaisesti, mutta mielenkiintoisemman keskustelun saimme aikaan siitä, miten ja mistä hän on oppinut tai kuullut valheella olevan jonkinlaisia eri värejä tai sävyjä. Valhe kun on valhe, ei sitä muunväriseksi saa muutettua.

Me aikuiset syydämme joskus lasten korviin aikamoista potaskaa. Tarkoitan tällä lausahduksia, joilla on pelkästään vahingollisia kaikuja.

Yksi tällainen on meitä naisia usein kohdannut lause: kauneuden takia pitää vähän kärsiä.

Mikä typerä lause.

Minkä ihmeen takia kenenkään pitäisi tieten tahtoen kärsiä, etenkään kauneuden takia? Tällä tarkoitettiin ennen vanhaan esimerkiksi sitä, kun pientenkin tyttöjen tukkaa vedettiin kaiken maailman kierukoille saati aikaa, jolloin naisten tuli ahtautua kiristäviin korsetteihin. Kauneuden takia piti siis kärsiä.

Entäpä aika, jolloin naiset tunkivat naamaansa jopa myrkyllisiä aineita meikkien seassa.

Tänä päivänä kauneuden takia yhä toki kärsitään, mutta asian ei pitäisi olla mikään suora oletus. Erilaiset pistoshoidot, leikkaukset ja rasvojen siirtelyt eittämättä tuottavat ainakin jonkin verran tuskaa, mutta kyseessä on henkilön oma valinta, eikä sitä todellakaan tarvitse odottaa kaikilta kanssakulkijoilta.

Toinen samaan kastiin kuuluva maailman typerin lause on kohdistettu poikiin. Pojat ovat poikia.

Voiko typerämpää lausetta olla?

Mitä se edes tarkoittaa?

Tällaista lausahdusta käytetään usein silloin, jos pienet pojat ovat tehneet jotain typerää, raisua, vaarallista tai uhkarohkeaa. Eikä kyseinen lausahdus kosketa vain lapsia vaan tätä käytetään isojen miestenkin kohdalla.

Kun mökkireissuilla ukot päättävät kaljapäissään ottaa pienen matsin pihamaalla niin, että tanner pöllyää naureskelee naisväki vieressä, että pojat ovat poikia.

Kyseiseen lausahdukseen sisältyy jonkinlainen oletus siitä, että pojat ja miehet voivat käyttäytyä miten vain, koska se kuuluu heidän oletettuun luonteeseensa. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla, sillä ei typeristä teoista ja jopa vaarallisista hölmöilyistä pidä päästää ketään kuin koiraa veräjästä.

Varmasti paljon muitakin tällaisia lausahduksia löytyy, joiden käyttö voisi hyvinkin jäädä jo historiaan. Onneksi näitäkään lauseita ei enää hirveän usein kuule ja jos kuulee, sanotaan ne useimmiten sarkastisesti ja vailla todellista tarkoitusta.