Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kroonin nimi yhdistää ränsistyvää hotellia, tyhjää liikekeskusta ja ruotsidemokraatteja – ja vie Luxemburgiin

Pieksämäellä on kaksi kiinteistöä, joita olen alkanut katsoa uudella tavalla. Toinen näistä on hotelli Savon Solmu ja toinen keskustassa sijaitseva liikekeskus. Yhteistä molemmille paikoille on kumiseva tyhjyys ja ruotsalainen liikemies nimeltä Kalle Kroon sekä kysymys, kuka ihme on Gabriel Kroon.

Hotelli Pieksämäki Oy meni konkurssiin helmikuussa 2020 ja Savon Solmu on ollut siitä asti tyhjillään. Piha kasvaa korkeaa heinikkoa, ikkunoita on rikottu ja parvekkeiden ovet repsottavat auki. Paikka näyttää hylätyltä ja myös vaaralliselta: yhdestä ikkunasta työntyy ulos pöytä, joka on vain sälekaihtimien varassa putoamisesta.

Kuka enää uskoo, että tähän olisi aukeamassa hotelli? Ainakin ulkopuolelta katsottuna näyttää, ettei remonttia olisi koskaan edes aloitettu. Liiketoiminnan näkökulmasta yhtälö vaikuttaa päättömältä: Miksi hankkia kiinteistö ja antaa sen vain luhistua? Eikö remonttiin ole saatu rahoitusta?

Mutta kelataan vähän takaisin menneisyyteen ja toukokuuhun 2021, jolloin Pieksämäen Lehti uutisoi hotelli Savon Solmun uudesta omistajasta. Nordic Real Estate Management Kb:n kerrottiin olevan kiinteistöalan perheyritys, joka toimii Ruotsista käsin. Yhtiön toimitusjohtajana esiintyi Kalle Kroon. Hotellitoiminnan piti alkaa parin kolmen kuukauden kuluttua.

Jos kauppahetkestä tavoittelee toiminnan käynnistymistä parissa kuukaudessa, voisi luulla rahoituksen olevan suunnilleen kunnossa. Avajaisia ei kuitenkaan nähty kesällä 2021 eikä myöhemminkään.

Savon Solmusta ei tarvitse ottaa montaa askelta, että näkee kauppakeskuksen tyhjillään ammottavat ikkunat. Vuokralaisia liikekeskuksessa on vain muutama: apteekki on poissa, samoin kiinalainen ravintola.

Nordic Real Estate Management Kb on kiinteistöalan yritys ja rekisteröity Ruotsissa 2020. Kalle Kroonin nimissä löytyy Ruotsista myös toinen yhtiö, Nordicon development ab, sekä kolmetoista ei-aktiivista yritystä. Suomesta löytyy ainakin viisi yritystä, joihin Kroonilla on yhteys.

Niistä kolmen toiminta on Kouvolassa. Pieksämäen kannalta kiinnostavia on kaksi, Savonsolmu OY ja Kiinteistö Oy Pieksämäen Säästökeskus. Hotellin taustalla toimii kesäkuussa 2021 kaupparekisteriin merkitty yritys Savonsolmu OY, jonka hallituksen jäsen on Alla Kroon ja varajäsenet Gabriel Eugen Kroon ja Kalle Eugen Kroon.

Kiinteistö Oy Pieksämäen Säästökeskus hallinnoi liikekeskusta ja myös siellä vastuuhenkilöissä esiintyvät samat Kroonit. Säästökeskuksen omistaa luxemburgilainen Nordic Properties Sarl, jonka alla on isompi rypäs firmoja.

Kun yritin ymmärtää Savon Solmun tilannetta, googlasin vastuuhenkilöt ja heihin liittyvät yritykset ja paljon muuta. Vastausten sijaan löysin lisää kysymyksiä.

Ruotsista löysin vain yhden Gabriel Eugen Kroonin, joka on Tukholman Ruotsidemokraattien ryhmänjohtaja ja kaupunginvaltuutettu. Voiko kyse olla samasta ihmisestä, joka on vastuuhenkilönä Pieksämäellä toimivissa yrityksissä? Kun asiaa kysyttiin Kalle Kroonilta, hän kieltäytyi kommentoimasta ja kysyi vastakysymyksen: "Niin soitatteko te Suomen vai Ruotsin mediasta?"

Ruotsidemokraatilla on sama nimi toista nimeä myöten kuin hotellin ja liikekeskuksen hallituksen vastuuhenkilöllä ja myös sama syntymäpäivä, mikä selvisi Facebookin ja yritysrekisterin avulla. Facebookista löytyy myös yksi Alla Kroon, jonka kaverilistalla on poliitikko Gabriel Kroon. Tuntuu turhan monelta sattumalta, mutta yritysrekisterissä Gabriel Eugen Kroonin kansalaisuudeksi on Kalle Kroonin tavoin ilmoitettu suomi – Alla Kroonin venäjä.

Viimeisimmän puhelun jälkeen Kalle Kroonia ei ole tavoitettu eikä numero yhdistä. Pieksämäen Lehti jatkaa kuitenkin kuvioiden selvittämistä ja toivottavasti myös joku muu.