Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Kolumni Ensimmäinen kesätyö on monelle nuorelle jännittävä ja uusi kokemus

Ensimmäinen oikea kesätyö on monelle nuorelle jännittävä paikka. Ehkä ensimmäisiä kertoja nuori joutuu ottamaan täyden vastuun tekemisistään, kysymään tyhmiäkin kysymyksiä ja tekemään sen, mitä käsketään.

Opettavainen paikka kaikin puolin.

Kesätyön saaminen voi olla myös kiven alla. Pienillä paikkakunnilla kesätöitä ei mitenkään riitä kaikille halukkaille, vaikka kanavia olisi useitakin. Myös ikärajat useisiin kesätöihin ovat korkeita. Alle 16-vuotiaille ei vain yksinkertaisesti ole paikkoja tarjolla.

Onneksi esimerkiksi isot kauppaketjut ovat jo muutaman vuoden ajan tarjonneet Tutustu työelämään ja tienaa -konseptia, jossa kesätyöntekijä voi olla alle 16-vuotias, työskennellä parin viikon ajan ja saada työstään kunnon korvauksen.

Tällaiset kokemukset ovat kultaakin kalliimpia.

Nuoret eivät välttämättä hae kesätöihin kokemus mielessään, vaan ennemminkin siksi, että siitä saa rahaa. Kesätyöstä saatava korvaus on monelle nuorelle rahallisesti suurin, mitä he ovat koskaan aiemmin kerralla tililleen saaneet.

Monella on kohde, johon rahaa säästetään. Olipa se sitten mopokortti, uusi puhelin tai muu isompi hankinta, on hieno tunne saada itse säästettyä rahat kovalla työllä.

Moni nuori laittaa rahat tietenkin myös säästöön. Ehkä tulevaisuudessa häämöttää jokin todella suuri hankinta, johon rahat halutaan käyttää.

Suurin osa nuorista suoriutuu kesätöistä kunnialla ja uutta kokemusta rikkaampana. Aina kesätyö ei kuitenkaan ole miellyttävä kokemus, ei etenkään silloin, jos perusasiat eivät ole kunnossa. Omien oikeuksien tietäminen on erittäin tärkeää jo siinä vaiheessa, kun kesätöitä hakee.

Tärkeintä on muistaa, että työstä on aina tehtävä työsopimus. Se tuo varmuutta koko työsuhteeseen ja auttaa silloin, jos ongelmatilanteita kohdalle tulee. Työsopimus on sekä työnantajan että työntekijän kannalta tärkeä paperi. Vaikka suullinen sopimus onkin pätevä, on kirjallinen sopimus aina astetta varmempi.

Ensimmäisen kesätyön aloittava nuori ei aina välttämättä ymmärrä, että niin sanottuja tyhjiä kysymyksiä ei oikeasti ole olemassakaan. Jokainen meistä on joskus aloittanut ensimmäisessä työssään tietämättä kaikesta kaikkea.

Aina kannattaa siis kysyä. Työnantaja on myös velvollinen tarjoamaan perehdytystä työhön, joten sitä pitää osata tarvittaessa myös vaatia. Erityisesti koneiden ja laitteiden käytössä täytyy aina olla perehdytysjakso.

Palkanmaksu on myös asia, jonka suhteen tulee olla tarkka. Työntekijälle kuuluu aina palkkaselvitys, josta selviää peruspalkan lisäksi mahdolliset korvaukset ja perityt maksut. Palkkaerittelystä tulee selvitä myös tehdyt tunnit.

Vaikka useimmiten kaikki sujuukin hienosti, saattaa kohdalle joskus tulla isoja tai pieniä ongelmia. Kesätyöntekijäkään ei koskaan saa jäädä yksin ongelmien kanssa, vaan aina täytyy voida kääntyä työnantajan puoleen. Jos asia ei sillä selviä, voi nuori kesätyöntekijä hakea apua myös esimerkiksi vanhemmiltaan tai työsuojeluvaltuutetulta tai luottamusmieheltä. Myös heidän palvelunsa kuuluvat kesätyöntekijöille, ja ongelmatilanteisiin kannattaakin pyytää heiltä tarvittaessa rohkeasti apua.