Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leif Wager oli odotettu yöllinen vieras Hotelli Hansassa vuonna 1944

Suomalaisten rakastama näyttelijä Leif Wager syntyi vuonna 1922 Helsingissä ja kuoli vuonna 2002. Aikansa suosituimpiin miesnäyttelijöihin kuulunut Wager näytteli tunnetuimman roolinsa elokuvassa Katariina ja Munkkiniemen kreivi vuonna 1943.

Harva tietää, että herra Wager vietti sodan aikaan aikaa myös Pieksämäellä.

Wagerin puoliso Eva Hemming on kirjoittanut omaelämänkerran nimeltään Hymy nuoruudelle. Kirjassa hän kuvailee rakkauden suuria tunteita pariskunnan välillä Pieksämäellä.

– Olin tekemässä vanhempiani uhmaten jotain mistä minulla oli huono omatunto. Silmiäni räpäyttämättä yritin selittää heille, että raskaan työpalvelun jälkeen tarvitsin lomaa ja aion matkustaa Hurskaalaan maaseudun rauhaan epämääräiseksi ajaksi. Äkillinen päätökseni viettää loma Savossa paljasti varmasti heille heti mistä oli kysymys. He tiesivät Leifin olevan Pieksämäellä eivätkä pitäneet ajatuksesta, että olisin siellä vailla minkäänlaista silmälläpitoa.

Neuvostoliiton suurhyökkäys kesällä 1944 aiheutti sen, että viihdystysjoukkoja ei rintamalla enää tarvittu. Osa joukoista odottelikin Pieksämäellä jatkokomennuksia. Näin teki myös Wager.

Hemming kuvaa kirjassaan hetkeä, jolloin pari kohtasi toisensa Pieksämäellä.

– Kun juna vihdoin saapui asemalle, minulla oli mitä pahin ramppikuume, jalat eivät tahtoneet kannattaa. Yritin silmilläni hakea tuttua hahmoa väkijoukon seasta. Sitten näin! Ruskeat, päivänpaahtamat kasvot ja valkea hymy! Hänkin oli nähnyt minut.

Kirjassa Hemming paljastaa myös, että iltaisin Wager hiipi hänen huoneeseensa Hotelli Hansan takaoven kautta ja juoksi aamulla komppaniaansa nimenhuutoon kello kuudeksi.

Nuorten iloa kesti kolmisen viikkoa, kunnes Wager joutui palaamaan rintamaoloihin. Myöhemmin Wager haavoittui jalkaan räjähtävästä kuulasta, mutta selvisi suuremmilta vammoilta.

Pieksämäen Sanomat kirjoitti tuohon aikaan paljon Wagerin osallistumisesta erilaisin tapahtumiin. Wager esiintyi muun muassa Keski-Savon ravintolassa ja Hotelli Hansassa. Lisäksi Wager esiintyi Pieksämäen kirkossa kirkkokonsertissa, missä hän lauloi yhdessä muiden laulajien kanssa Tauno Marttisen kappaleen Hymni rakkaudelle.

Pieksämäen Sanomat raportoi myös, että paikallinen nuoriso piiritti aktiivisesti Wageria nimikirjoitusten toivossa.