Heinäkuussa kierretään taas kartsaa vanhan jengin kanssa

Pieksämäen entiset nuoret kohtaavat toisensa iloisissa merkeissä 16. heinäkuuta Kartsankiertäjien kokoontumisessa.

Paikalle kannattaa saapua jo aamupäivästä, sillä pieksämäkeläinen Twisters-yhtye soittaa torilavalla 1960–1970-lukujen musiikkia. Ensimmäinen setti alkaa kello 11 ja toinen kello 12.

– Olemme sopineet kavereiden kanssa, että tapaamme torilla hyvissä ajoin. Torivalvoja on laittanut viestiä kahvilayrittäjille ja torimyyjille, että osaavat varautua isommankin porukan saapumiseen, sanoo kokoontumisen pääjärjestäjä Anne Karlstedt-Hirvonen.

Illalla kartsankiertäjät kokoontuvat uuteen Beats-yökerhoon, jossa pidetään seventies & eighties -henkiset juhlat. Musiikista vastaa maankuulu DJ Hammu, joka päästää levylautaselleen vain kyseisen aikakauden parasta musiikkia.

– Ikäraja on puoleenyöhön asti 40 vuotta, sen jälkeen nuoremmatkin pääsevät sisään, Karlstedt-Hirvonen kertoo.

Liput tulevat myyntiin Keskin Kahvioon kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Ennakkovarauksia voi tehdä laittamalla Karlstedt-Hirvoselle yksityisviestin Kartsankiertäjien Facebook-sivujen kautta. Liput kannattaa varata ajoissa, sillä ne ovat menneet kuin kuumille kiville ja paikkoja on rajoitetusti.

– Kuulin ystävältäni, että Keskuskatu 16:ssa avataan yökerho ja siitä se lähti. Otin yhteyttä omistajaan ja ravintolapäällikköön Savonlinnaan ja asia eteni jo muutamassa päivässä.

Tapahtuma on lähellä Karlstedt-Hirvosen sydäntä, sillä hänellä on paljon kivoja muistoja omasta nuoruudestaan Pieksämäeltä 1970-luvulta.

– Kävimme Meiskin baarissa ja Moi Moi Discossa, istuskelimme isoilla porukoilla Kinolinnan rappusilla ja kävimme Tahinlammella uimassa.

Hän muistaa, kuinka kadut olivat viikonloppuisin täynnä kartsankiertäjiä.

– Siksi onkin ihana nähdä niitä samoja kavereita ja ystäviä ja vaihtaa kuulumisia. Kaupungille kuuluu iso kiitos torin musiikkitapahtuman sponsoroimisesta!

Kartsankiertäjien Facebook-ryhmä perustettiin vuonna 2013. Asialla oli Kari Paakkunainen, joka halusi saada yhteyden vanhoihin kavereihinsa.

– Melkein kaikki löytyivätkin, paitsi pari jotka eivät vissiin ole Facebookissa, hän sanoo.

Ryhmästä tuli hyvin suosittu, jäseniä on tällä hetkellä 3 370. Vielä tänäkin vuonna on joinain viikkoina ryhmään liittynyt lähemmäs kymmenkunta ihmistä.

Ryhmä tiedetään nimeltä yllättävän laajalti, aivan ventovieraat ihmiset toisissa kaupungeissa ovat pysäyttäneet Paakkunaisen kadulla kun ovat nähneet tämän yllä Kartsankiertäjät-paidan.

Paakkunainen kertoo, että kokoontumiset ovat tuoneet Pieksämäellä sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat joskus täältä lähteneet ja vannoneet, etteivät tule koskaan takaisin. Pisimmillään on taukoa saattanut olla 40 vuotta.

– Sitten he tulevat tänne ja toteavat, että tämä onkin ihan erilainen kaupunki kuin silloin joskus. Jotkut ovat jopa muuttaneet tänne takaisin.

Samankaltaisia ryhmiä on muuallakin, esimerkiksi Lappeenrannassa.

Heidän ryhmässään on yli 5 000 jäsentä, mutta toisaalta kaupunkikin on suurempi. Pieksämäki voittaa, kun jäsenmäärä suhteutetaan kaupungin väkilukuun.

Paakkunaisen aktiivisin kartsan kiertäminen ajoittui vuosiin 1974–1979. Rippikoulun jälkeen hän oli kaupungilla suunnilleen joka ilta – ellei sitten sattunut olemaan samojen kavereiden kanssa kalassa.

Ydinporukkaan kuului viidestä kymmeneen kaveria. Mukana oli tyttöystäviä sekä myös sellaisia tyttöjä, jotka eivät olleet kenenkään tyttöystäviä.

– Heitä me pojat tietysti yritimme, mutta tytöt pitivät meitä enemminkin kavereina, Paakkunainen muistelee.

Väkeä oli liikkeellä aina paljon, toisin kuin nykyään.

– Ihmiset tavoittavat toisensa nykyään muutenkin, on some ja videopuhelut. Jos silloin halusi nähdä kavereita, oli lähdettävä kartsalle.

Kartsankiertäjien kokoontuminen kauppatorilla ja yökerho Beatsissa 16. heinäkuuta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut