Pieksämäki 60 vuotta | Esapekka Lappi haluaa pysyä Pieksämäellä, vaikka työ kuljettaa miestä ympäri maailmaa

Kuluvalla kaudella Toyotalla rallin MM-sarjassa kilpailevan Pieksämäen Esapekka Lapin alkuvuosi on ollut rauhallinen. Lappi jakaa kolmannen Toyotan uuden Rally1-hybridiauton yhdessä ranskalaisen maailmanmestarin Sebastien Ogierin kanssa. Lappi on ajanut tänä vuonna vasta kaksi osakilpailua, yhden Ruotsissa ja toisen Kroatiassa.

Tällainen osa-aikaisuus sopii Lapin elämäntilanteeseen.

– Tuntuu, ettei tässä olisi töissä ollutkaan. Alkuvuosi on ollut meille enemmän lämmittelyä ja vanhojen muistelemista, kun takana on pari kilpailua ja pari testipäivää. Perheen kannalta tämä on todella hyvä asia, on ollut enemmän aikaa olla heidän kanssaan. Loppuvuoden osalta kisakalenteri on sitten jo muutenkin täydempi, eikä Ogier aja kuin kaksi kilpailua, Lappi kertoo.

Ammattikuljettajan työ rallin MM-sarjassa kuljettaa Esapekka Lappia ympäri maailmaa. Koti on kuitenkin aina pysynyt Pieksämäellä, ja niin pysyy myös jatkossa.

– Ei meillä ole minkäänlaisia ajatuksia lähteä pois. Täällä meidän perheen on hyvä olla.

Lappi joutuu usein vastaamaan kysymykseen, että miksi hän ei asu esimerkiksi Monacossa monen muun kuljettajan tavoin.

– En viihtyisi siellä. Haluan asua järvien ja luonnon keskellä, asumisympäristö on minulle hyvin tärkeä. Lisäksi täällä ovat tukiverkosto, perhe ja kaverit. Jossain Monacossa ne puuttuisivat täysin, eikä sellainen jetset-elämä kiinnosta minua lainkaan.

– En koe, että täältä puuttuisi mitään sellaista tärkeää, jonka vuoksi meidän perheen täytyisi muuttaa pois. Tällä on hyvät harrastusmahdollisuudet lapsille ja myös itselleni.

Pieksämäellä yksi paikka on ehdottomasti ylitse muiden ja se on Vedenjakajareitistö. Sinne Esapekka Lappi on vienyt vieraitaan maastopyöräilemään ja aikoo tehdä niin myös jatkossa.

– Maastopyöräily on itselleni ja suomalaisille rallikavereille mukava harrastus. Olemme käyneet usein Vedenjakajareitistöllä pyöräilemässä. Sähkömaastopyörällä voi ajaa helposti myös patikointipolkuja pitkin. Siellä on todella hienoja paikkoja, Lappi sanoo.

Maastopyöräily on samalla sellainen treenimuoto, josta Lappi itse nauttii.

– En ole ikinä tykännyt kuntoilla kuntoilun vuoksi, vaan sen pitää olla myös hauskaa. Maastopyöräilyssä kuntoilu tulee siinä samalla. Siinä joutuu koordinoimaan omaa ajamistaan samoin kuin rallissa sekä tekemään nopeita päätöksiä.

Lappi myöntää, ettei hänen harjoittelunsa ole enää niin kurinalaista kuin joskus ennen. Kello ei herätä miestä lenkille aamulla kello viisi.

– Kyllä minä nukun mieluimmin. Harjoittelun pitää olla minulle hauskaa, käyn salilla ja lenkilläkin. Hiihtämään en ole kuitenkaan lähtenyt, vaikka se olisi kieltämättä hyvä harjoittelumuoto. En ole hiihtänyt yläasteen jälkeen, koska sitä tuli tehtyä aina verenmaku suussa. Mutta olen avoin asialle, saattaahan se mieli joskus muuttua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut