Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieksämäki 60 vuotta | Juha Moilaselle pieksämäkeläisyys on koko elämä: ”Savolaisuus on hyvä sivistyksen merkki”

Leipomoyritys Moilas Oy kuuluu Pieksämäen historiaan ja Pieksämäki vähintään yhtä paljon Moilas Oy:n historiaan. Moilasen suvun omistaman perheyrityksen pääkonttori on siellä missä yhtiön juuretkin.

Moilas Oy:n tarina on kasvanut leivän ympärille. Moilas syntyi vuonna 1955 kun Saimi ja Eemil Moilanen ryhtyivät tekemään leipiä maksaakseen omakotitalon rakentamisesta syntyneet velat ja saadakseen pojat koulutettua. Alusta asti mukana ollut perheen poika Juha Moilanen on sanonut kasvaneensa jauhosäkin päällä.

– Aikoinaan halusimme leipomon Pieksämäen kaupunkiin, mutta emme sitä saaneet. Silloin meitä syrjittiin ja työnnettiin sivuun. Maalaiskunnan puolella sanottiin, että saamme valita tontin. Siitä lähtien olemme olleet tässä, meijeri oli tuossa vastapäätä, Moilas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Moilanen sanoo yhtiön pääkonttorissa Naarajärvellä.

Moilas Oy:llä on Pieksämäellä kaksi leipomoa. Molemmat ovat erikoistuneet gluteenittomaan tuotantoon. Tuotannosta menee vientiin puolet ja Englanti on yksi merkittävimmistä vientimaista.

– Tyypillisillä leipomotuotteilla meillä ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia vientiin. Riisipiirakalla kokeilin, mutta vasta gluteenittomalla tuotannolla lähti vienti vetämään.

Gluteenittomalla tuotteilla on Moilasen perheyhtiössä pitkä historia. Vuonna 1985 tehtiin ensimmäisiä gluteenittomia tuotekehityksiä. Viisi vuotta sitten koko tuotanto muutettiin gluteenittomaksi.

– Perinteiset leipomotuotteet eivät enää antaneet tarpeeksi haastetta ja siihen alkoi leipääntyä. Gluteeniton tuotanto pitää meidät virkeänä ja tuotekehityksen kiireisenä Moilanen jatkaa.

Moilas Oy on vahvasti pieksämäkeläinen perheyhtiö. Juha Moilanen sanoo, että hänelle pieksämäkeläisyys on koko elämä.

– Olen koko ikäni asunut täällä ja viihtynyt oikein hyvin. Olen oppinut toimimaan tässä ympäristössä, enkä tarvitse mitään ihmeellisyyksiä, Moilanen jatkaa.

Pieksämäkeläisyydessä ei ole Moilasen mielestä mitään varsinaista erityispiirrettä.

– Paitsi tietysti savolaisuus, eikä siitä kannata kyllä luopua. Savolaisuus on äärettömän hyvä sivistyksen merkki, hän sanoo vähän velmuillen.

Moilanen puhuu yhdestä suuremmasta Savosta. Heimon jakaminen Pohjois- ja Etelä-Savoon on hänestä keinotekoista.

– Kyllähän se helpottaisi kaikkea yhteistyötä jos ei olisi keinotekoisia rajoja. Nyt kun pankitkin ovat menneet yhteen, niin saattaa tästä joku päivä tulla vielä suurempikin, hän sanoo.

Ja Pieksämäki on siinä mukavasti keskellä, mukavasti puolimatkassa Mikkeliin ja Kuopioon sekä Jyväskylään.

– Aikoinaan kun leipomoa laajennettiin, niin markkinoin Pieksämäkeä sillä, että meillä on noin puoli miljoonaa ihmistä tässä sadan kilometrin säteellä. Se oli sitä aikaa, ja nyt meillä on markkina-alueena koko Eurooppa.

Juha Moilaselta ei irtoa ohjeita nuorille yrittäjille.

– Jokaisen nuoren yrittäjän täytyy hiihtää oma latunsa. En halua antaa mitään ohjeita, koska nuoret varmasti osaavat paremmin. Eivät he papparaisten ohjeita tarvitse. Paitsi sen, että viihtykää siinä hommassa, Moilanen muistuttaa.