Laskeeko Venäjä pullon hengen irti Ukrainan sodassa?

Kun minä elin lapsuuttani ja nuoruuttani, meitä peloteltiin ydinsodalla. Lopullisen tuhon varjo oli yhtä lailla läsnä sekä rockbändien lyriikoissa että pelokkaiden ihmisten puheissa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ei ydinsodasta liiemmälti puhuttu, mutta Venäjän helmikuussa käynnistämän hyökkäyksen myötä asia on taas palannut keskusteluun.

Venäjän yksinvaltias Vladimir Putin teki siitä ajankohtaisen sodanjulistuksessaan, jossa hän varoitti länsimaita ennennäkemättömillä seurauksilla, mikäli nämä puuttuvat Venäjän sotatoimiin. Näin ei ole tehtykään, vaan länsi on iskenyt Venäjään talouspakotteilla ja toisaalta aseistanut ja tukenut Ukrainaa. Ukraina ei ole Naton jäsen, joten Natokaan ei ole pistänyt peliä poikki.

Onko olemassa se mahdollisuus, että Ukrainan sota eskaloituu ydinsodaksi? Olisiko Venäjä niin raukkamainen, että käyttäisi ydinasetta pienempää valtiota kohtaan, jolla ei itsellään ole ydinasetta?Nämä kysymykset nostettiin pöydälle Suomen Sotatieteellisen Seuran järjestämässä Studia Militaria -seminaarissa, jossa haastateltavina olivat kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri ja eversti (evp) Martti J. Kari. Kari muistutti Venäjän vuonna 2014 muotoilemasta sotilasdoktriinista, jonka mukaan Venäjä käyttää ydinasetta vain kahdessa tapauksessa: jos Venäjän valtion olemassaolo on uhattuna tai jos Venäjää vastaan hyökätään ydinaseella.

– Ymmärrän, että siviilit ovat huolissaan ydinaseiden käytöstä, mutta en usko että Venäjä käyttäisi ydinasetta muista syistä. Se, joka sitä ensimmäisenä, päästää irti pullon hengen, Kari sanoi.Hänen mukaansa ydinaseen laukaiseminen Venäjällä vaatii kolmen henkilön yhteisen päätöksen. Hän toteaa, että ainakin yksi heistä on niin viisas, että katkaisee komentoketjun.

Toverin näkemys on hieman pessimistisempi. Se perustuu siihen, että Putin näkee itsensä Venäjänä.

– Jos Putin on uhattuna, on myös Venäjä uhattuna eli kaikki keinot sallitaan, Toveri sanoi.Hän muistutti, että Putin on koko ajan valmistellut maaperää tällaisten keinojen varalle, ei Natoa vaan Ukrainaa vastaan. Ukrainaa on syytetty joukkotuhoaseiden valmistelusta, eli että se haluaa ydinaseen tai vähintään niin sanotun likaisen pommin, eli aseen jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön.Silti myös Toveri uskoo, että Venäjän komentoketjusta löytyy selkärankaa. Jollei Putinilta itseltään, niin sitten joltain toiselta.

– Seuraukset olisivat niin järkyttävät. Venäjä on jo nyt globaali paariavaltio, joka on kaivanut itsensä kuoppaan. Mutta ydinaseiskun jälkeen kuoppa olisi niin syvä, ettei sinne tulisi enää auringon pilkahdustakaan.

Toveri sanoo, että Venäjä toivoo saavansa jonkinlaista taloudellista tukea Kiinalta ja Intialta.

– Mutta ydinaseiskun jälkeen kumpikin ottaisi kymmenen metrin loikan taaksepäin ja sanoisi, että me emme tunne tuota tyyppiä.

Ammattisotilaiden haastatteluista välittyy yleisemminkin se käsitys, että ydinsota on äärimmäisen epätodennäköinen skenaario. Ydinaseiden olemassaolon peruste on siinä, ettei niitä koskaan käytetä.Siinä mielessä ne todella turvaavat rauhaa, niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin. Ja aiheuttavat tosin siinä sivussa pelkoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut