Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monimutkainen huijausyritys – Itä-Suomen poliisi kertoo Facebookissa, että heidän asiakaspalvelunumeroaan yritettiin käyttää pankkitunnusten kalastelussa

Itä-Suomen poliisi kertoo Facebook-sivullaan huijausyrityksestä, joka kohdistui torstaina aamulla poliisilaitoksen asiakaspalvelunumeroon.

Poliisilaitoksen asiakaspalvelunumerosta oli tullut vanhemmalle ihmisille tekstiviesti ja kun hän soitti tähän numeroon, vastasi puheluun oikea poliisipäivystäjä.

Jos tekstiviestiin olisi vastannut tekstiviestillä, niin olisi todennäköisesti päätynyt huijarin puhelimeen vastattavaksi.

Poliisipäivystyksen runkonumerot ovat pöytäpuhelimiin liitettyjä puhelinnumeroita, joista ei pysty lähettämään tekstiviestejä.

Valepoliiseja on viime vuosina esiintynyt enemmän tai vähemmän aina tietyin väliajoin, mutta uutuutena tässä tekotavassa on, että puhelinnumero on niin sanotusti ”spoofattu” näyttämään siltä, että puhelu tulisi oikeasti poliisilaitokselta.

Todellisuudessa numeron taustalla on huijarin todellinen puhelinnumero, jonka poliisi pystyy selvittämään teleoperaattorilta.

– Varoitamme siis jälleen kerran, että älkää missään nimessä antako pankkitunnuksia kenellekään kyselijälle puhelimessa, tekstiviestitse, sähköpostilla tai sosiaalisen median keskustelukanavilla, päivityksessä todetaan.

Poliisi ei koskaan kysy pankkitunnuksia keneltäkään eli jos joku poliisi näitä kysyy, niin voi olla varma, että kyseessä on huijari.

– Jos saat tällaisen puhelun tai tekstiviestin, niin ilmoita siitä poliisille. Vaikka rikollinen ei olisikaan saanut sinua huijattua, niin juuri sinulle tullut puhelu / tekstiviesti saattaa johtaa siihen, että tekijä jää lopulta kiinni. Vaikka rahoja ei olisi menettänyt, niin kyseessä on kuitenkin petoksen yritys ja virkavallan anastus, päivityksessä ohjeistetaan.