Venäjä on aivopesun ja valehtelun suurvalta

Kolumni

Vanhan sanonnan mukaan sodan ensimmäinen uhri on aina totuus.

Tämä ei tarkoita, että totuuden vääristely alkaisi vasta siinä vaiheessa kun tilanne eskaloituu tykkien jylinäksi, vaan se on voinut alkaa jo vuosia tai vuosikymmeniä aiemmin. Tämä kannattaa muistaa varsinkin kun seurataan Venäjän toimia. Vaikka Ukraina onkin voittanut imagotaistelun länsimaiden silmissä, niin informaatiosodassa Venäjä on suurvalta. Kreml on hionut kyseistä sodankäynnin osa-aluetta kunnianhimoisesti ja resursseja säästämättä ainakin sadan vuoden ajan ja käyttänyt sitä menestyksekkäästi lähes yhtä kauan.

Tätä sotaa on käyty yhtä lailla sekä vieraita valtioita että oman maan toisinajattelijoita kohtaan. Omaa kansaa kohtaan voidaan toimia brutaalimmin, kuten voimme nähdä tällä hetkellä.Neuvostoliitto oli totalitaarinen painajainen, jossa naapurivaltioiden terrorisointi ja oman maan kansalaisten aivopesu, kyttääminen ja vainoaminen olivat maan tapa. Ulospäin annettiin kuvaa onnellisesta, menestyvästä ja tasa-arvoisesta valtiosta ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, moni länsimaalainen nieli tämän valheen ja jakoi sitä omassa maassaan aggressiivisesti eteenpäin.Putin tekee parasta aikaa kaikkensa palauttaakseen maansa Neuvostoliiton toimintakulttuuriin ja pidemmällekin. Oppositio on peloteltu hiljaiseksi ja kansa pyritään eristämään täydelliseen informaatiopimentoon, jossa ainoat saatavilla olevat ”uutiset” ovat valtiollisen televisiokanavan tauotta syöttämää propagandaa. Jollet puhu niin sanottua virallista totuutta, voit saada viidentoista vuoden vankeustuomion. Orwellmaiseen tyyliin on alettu kieltää jopa tiettyjä sanoja, kuten sota ja hyökkäys.

Muihin maihin suunnattu informaatiovaikuttaminen on monisyisempää ja hienovaraisempaa ja politiikan lisäksi vaikutuskanavia ovat muun muassa yrityselämä, urheilu, tiedonvälitys ja sosiaalinen media. Tarkoitus on kuitenkin aina sama: saada toinen valtio ja sen kansalaiset tekemään päätöksiä, joista on Venäjälle hyötyä.Yksinkertaisimmillaan tätä tavoitetta voidaan edistää somessa yhteiskuntarauhaa horjuttamalla. Lietsotaan vastakkainasetteluja, olipa kyse sitten Venäjän toimista, puolustusliitto Natosta tai koronarokotteista. Pääasia, että ihmiset saadaan riitelemään keskenään.Tätä myyräntyötä on tekemässä monenlaisia ihmisiä. Joukossa on jonkin verran maksettuja trolleja, jotka saavat disinformaation jakamisesta palkkion.

Sitten on heitä, jotka tekevät samaa työtä ilmaiseksi, joko tiedostaen tai tiedostamattaan. On äärioikeistolaisia levottomuuksien lietsojia, yya-ajan pölyisimpiä kummituksia ja somen ruokkimia yleiskriitikoita, jotka epäilevät kaikkia valtiovallan toimia ja hakevat niihin vahvistusta toisten samankaltaisten tekemistä kotivideoista. Venäjä haistaa nämä vaikutukselle alttiit tahot pirullisen taitavasti.

Venäjän informaatiovaikuttaminen on kiihtynyt ja kiihtyy edelleen, kun Suomessa keskustellaan Nato-jäsenyydestä. Kreml voi käyttää tavoitteidensa ajamiseen kaikkia mahdollisia keinoja, joten nyt on syytä pitää pää kylmänä.Uutiset kannattaa lukea tarkasti, mutta kommenttipalstojen lukemista kannattaa säännöstellä. Kuten myös niihin kirjoittamista, vaikka Venäjän hulluus kuinka kuohuttaisi mieltä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut