Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Tartuntapäivärahasta ja koronatestauksesta tullut kysymyksiä Aluehallintovirastoille

Aluehallintovirastot ovat viime viikkojen aikana saaneet runsaasti kyselyitä siitä, onko kunnalla velvollisuus järjestää koronatestausta tartunnan todentamiseksi ja todistuksen saamiseksi tartuntapäivärahan hakemista varten. Esimerkiksi Essoten alueella koronanyrkki päätti viime viikolla supistaa virallista testausta niin, että positiivisen kotitestin jälkeen viralliseen testiin ei tarvitse hakeutua. Poikkeuksena ovat raskaana olevat, riskiryhmiin kuuluvat ja sote-työntekijät. Lisäksi jos työstä ei voi olla poissa omalla ilmoituksella tai ei kuulu työterveyshuollon piiriin, voi testiin hakeutua saadakseen sairauslomatodistuksen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on 24. maaliskuuta antanut ohjauksen kuntien velvollisuudesta järjestää koronatestausta. STM toteaa, että kunnalla on lakisääteinen velvollisuus järjestää koronatestaus, jos henkilö tarvitsee positiivista testitulosta tartuntatautipäivärahan saamiseksi. Jos työterveyshuoltosopimukseen kuuluu koronatestaus, voidaan testi tehdä työterveyshuollossa.

Henkilö voi halutessaan asioida myös yksityisessä terveydenhuollossa, jolloin koronatestistä maksetaan sairausvakuutuslain mukainen sairaanhoidon korvaus. PCR-testin korvausmäärää on väliaikaisesti korotettu 100 euroon 30. kesäkuuta saakka.

AVI:n mukaan tartuntatautipäivärahaa maksetaan myös sellaiselle alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalle, joka on poissa töistä koronaan sairastuneen lapsensa vuoksi. Lapsen koronatartunta täytyy olla luotettavasti todettu.