Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Testaamista ja jäljittämistä supistetaan Essotessa – Positiivinen kotitestin tulos tai oireilu ei enää edellytä viralliseen testiin hakeutumista

Essoten alueen koronatilanne alueella jatkuu vaikeana, sillä tartuntamäärät ovat pysyneet korkealla ja sairaalahoitoa tarvitsevia on paljon.

– Tämä tilanne kuormittaa voimakkaasti Essoten palveluita, sillä suuri osa koronan torjumiseen tehdystä työstä on jouduttu toteuttamaan lisätöinä. Käynnissä olevat hoitoalan työtaistelutoimet hankaloittavat resursointia entisestään, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Myös Ukrainan sotatilan aiheuttama maahantulo kuormittaa terveydenhuollon palveluita alueella.

Koronanyrkki päätti muuttaa alueellisen koronaepidemian strategiaa testaamisen ja jäljittämisen suhteen. Muutosten suunta perustuu kansalliseen strategiaan. Testaamista ja jäljittämistä kavennetaan tiukemmin sote-alalle ja riskiryhmiin kuuluviin.

– Oireilu tai positiivinen kotitestin tulos ei enää edellytä viralliseen koronatestiin hakeutumista, jollei ole sote-työntekijä, raskaana tai vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluva, Seppälä ohjeistaa.

Jos työstä ei voi olla poissa omalla ilmoituksella tai ei kuulu työterveyshuollon piiriin, voi testiin hakeutua saadakseen sairauslomatodistuksen.

– Kaikkein tärkeintä nyt olisi, että jos sairastuu, niin sairastettaisiin kotona, eikä mentäisi työpaikalle, oppilaitoksiin tai päivähoitoon. Oli sitten kyseessä varmennettu korona tai jokin muu tauti, Seppälä painottaa.

Jäljitystä, eli virallisessa koronatestissä positiivisen tuloksen saaneiden kontaktointia supistetaan 1. huhtikuuta alkaen. Testituloksesta lähetetään aina tekstiviesti. Positiivisesta testituloksesta soitetaan enää vain yli 60-vuotiaille.