Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omakannan nimissä jälleen huijauksia – Tarkoituksena päästä käsiksi ihmisten verkkopankkiin

Omakannan nimissä liikkuu jälleen viestejä ja linkkejä, jotka ohjaavat rikollisten verkkosivustoille. Myös Kelan nimissä on kalasteltu ihmisten pankkitunnuksia ja henkilötietoja.

Kela tiedotti loppuvuodesta 2021 erilaisista Omakannan ja Kelan nimissä esiintyvistä huijauksista, joiden tarkoituksena on päästä käsiksi ihmisten henkilötietoihin ja pankkitunnuksiin. Kun uhri syöttää verkkopankkitunnuksensa huijaussivustolle, rikolliset saavat pääsyn uhrin verkkopankkiin ja voivat varastaa tililtä rahaa. Rikollisten verkkosivuille ohjaavia linkkejä on ollut sosiaalisen median kanavissa ja verkon hakukoneissa. Jotkut ovat saaneet sähköposteja, jossa oleva linkki ohjaa tietojenkalasteluun käytettävälle sivulle. Omakannan nimissä tehdystä tietojenkalastelusta on saatu ilmoituksia myös tämän vuoden aikana.

Rikollisten ylläpitämät verkkosivut voivat muistuttaa ulkoasultaan Kelan ja Kanta-palvelujen tai muiden viranomaisten verkkosivuja. Huijausviestit ja -sivustot on yhä useammin kirjoitettu hyvällä suomen kielellä.

Omakantaan voi kirjautua turvallisesti vain osoitteessa www.kanta.fi ja OmaKelaan osoitteessa www.kela.fi.

Tietoturvasyistä arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä.