Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieksämäellä edelleen paljon tartuntoja – Kokoontumisrajoituksia ei enää voimassa, tilojen käytössä noudatettava hygieniavaatimusta

Pieksämäen koronatilanne ei ole muuttunut viime viikkojen aikana. Tartuntoja todetaan paikkakunnalla edelleen paljon.

Taudin leviämisen estämisessä tärkeää on turvavälien pitäminen, kasvomaskin käyttö ja hyvä käsihygienia.

Itä-Suomen Aluehallintoviraston asettamia kokoontumisrajoituksia ei ole enää voimassa missään. Tilojen käytössä noudatettava lain hygieniavaatimus sen sijaan kestää ainakin kesään asti.

Valtakunnallisesti koronaepidemiatilanne on Suomessa edelleen hyvin vakava, ja kaikki sairaanhoitopiirit on määritelty edelleen epidemian leviämisalueiksi. Leviämisalueen tunnusmerkkejä ovat muun muassa se, että alueellisessa tai väestöryhmäkohtaisessa rokotuskattavuudessa on puutteita, jätevesiseuranta osoittaa virusmäärissä satunnaisvaihtelun ylittävää kasvua ja sosiaali- tai terveydenhuollon kuormitus kasvaa ja palvelujärjestelmän osan tai osien toimintakyky heikkenee.

Sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen ohjauksen lähtökohta on, että yhteiskunnan tulisi olla auki mutta tarvittaessa tehdään kohdennettuja rajauksia. Aluehallintovirasto on purkanut rajoituksiaan, koska perusoikeuksia rajoittavia päätöksiä ei voida pitää voimassa yhtään kauempaa kuin ne ovat välttämättömiä. Kun aluehallintovirasto arvioi päätösten välttämättömyyttä, keskeisiä ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sairaanhoitopiirien antamat asiantuntija-arviot.

Viranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti. Aluehallintovirasto tekee tarvittaessa uusia rajoituspäätöksiä tartuntatautilain mukaisesti, jos rajoitukset arvioidaan epidemiatilanteen ja asiantuntijalausuntojen valossa välttämättömiksi. Aluehallintovirasto muistuttaa jokaista toimimaan terveysturvallisesti, jotta epidemiatilanne saataisiin laantumaan.

Rajoituksiin voi tulla muutoksia tai niitä voidaan kumota nopeastikin tilanteen mukaan, joten aluehallintovirasto muistuttaa tarkistamaan ajantasaiset koronarajoitukset verkkosivuiltaan.

Pieksämäellä testataan edelleen aktiivisesti kaikkina arkipäivinä. Testiin tulee varata aika sähköisesti.

Pieksämäellä ei ole testausta viikonloppuisin, jolloin oireisen tulee eristäytyä kotiin ja varata testiaika seuraavaksi arkipäiväksi.

Positiivisesta testituloksesta lähetetään tekstiviesti, jonka jälkeen sinun tulee jäädä kotiin eristykseen viideksi vuorokaudeksi oireiden alusta alkaen tai jos olet oireeton, testipäivästä lukien.

Positiivisesta testistä kannattaa kertoa työ- ja opiskelupaikkaan sekä tartuttavuusaikana tavatuille ihmisille. Altistuneiden perheenjäsenten suosituksena on jäädä etätöihin, etäkouluun tai pois päivähoidosta.