Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatilanne huonontumassa Essoten alueella – Ensihoito joutuu tekemään paljon hoidontarpeen arviointia kotona sairastaville

Essoten alueella koronatartunnat ja sairaalahoidon tarve ovat kääntyneet selkeään kasvuun. Viime viikon aikana todettiin noin pari sataa tartuntaa aiempaa viikkoa enemmän, yhteensä 1562. Myös positiivisten testitulosten osuus kasvaa. Noin 55 prosenttia testatuista saa tällä hetkellä positiivisen tuloksen. Luku on pandemia-ajan korkeimmalla tasolla koko Etelä-Savon alueella.

Koronatartuntojen määrässä nähtiin jo pientä notkahdusta helmikuun lopussa, mutta viime viikolla luvut lähtivät jälleen nousuun.

– Taudinkuva on osalla koronapotilaista muuttunut selkeästi haastavammaksi ja siksi sairaalakuormitus on lujilla. Syynä saattaa olla omikronin alavariantti BA.2 ja heikentyvät rokotevasteet, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo Essoten tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarve on tuplaantunut viikon aikana. Nyt hoidossa on yhteensä 33 koronaan sairastunutta. Tämä näkyy ruuhkautumisena niin päivystyksessä kuin vuodeosastoilla, jotka ovat käytännössä täynnä.

– Henkilöstön jaksaminen ja kantokyky ovat koetuksella koko alueellamme ja hoitovelka paisuu. Tähän jo pitkään kestäneeseen kriisiin ei ole valitettavasti näkyvissä nopeaa ratkaisua, Seppälä jatkaa.

Sairaalahoitoon joutuneissa koronapotilaissa on merkittävä osa rokottamattomia henkilöitä. Kotonaan sairastavien hoidontarvetta on jouduttu arvioimaan ahkerasti erityisesti viime viikon aikana.

– Osa on todella kipeitä, se muutos on tässä parin viikon aikana tapahtunut. Ensihoitomme on tehnyt paljon hoidontarpeen arvioita kotona sairastaville ja siirtoja osastohoitoon, pandemiapäällikkö Hans Gärdström sanoo.

Kaksi koronarokoteannosta on eteläsavolaisista saanut jo yli 83 prosenttia, mutta lähes 20 tuhannelta puuttuu vielä kolmas tehosteannos. Kolme annosta saaneiden osuus on Essoten alueella reilut 62 prosenttia.

– Yleinen taudinkuvan heikentyminen on osoitus siitä, että kolmannen annoksen ottamisesta on syytä vielä huolehtia, Gärdström muistuttaa.

Pieksämäen kaupungin johtava ylilääkäri Harri Makkonen muistuttaa, että Pieksämäellä testiin pääsee edelleen hyvin arkipäivisin. Hän kehottaa ihmisiä myös muistamaan korona-ajan hygieniaohjeistus.

– Henkilökohtainen vastuu tartuntojen ehkäisemiseksi on tällä hetkellä tärkein toimi eli hyvät hygieniakäytännöt.

Positiivisesta koronatestituloksesta ilmoitetaan Essoten alueella ensin tekstiviestillä. Jos perheen tai talouden jäsen saa positiivisen tuloksen, suositellaan kaikkia talouteen kuuluvia omaehtoiseen karanteeniin viideksi päiväksi siitä alkaen, kun positiivisen tuloksen saaneen henkilön oireet ovat alkaneet.