Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viljasiilon väestöhälyttimessä havaittiin vikaa – Muut hälyttimet toimivat Pieksämäellä normaalisti

Väestöhälyttimiä testattiin valtakunnallisesti maanantaina 7. maaliskuuta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö tiedotti asiasta etukäteen laajasti, jotta ihmiset eivät hätääntyisi normaalista hälytysjärjestelmän testaamisesta tämän hetkisen maailmantilanteen keskellä.

Pieksämäellä väestöhälyttimiä testattiin suunnitellusti kello 12. Kokeilumerkki on yhtämittainen tasainen ääni, joka kestää seitsemän sekunnin ajan.

Testauksen aikana havaittiin, että viljasiilojen katolla sijaitseva hälytin ei jostain syystä toiminut.

– Näitä ilmenee aina silloin tällöin, ja asiaa selvitetään, kertoo Etelä-Savon Pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti.

– Väestöhälyttimiä testataan joka kuun ensimmäisenä maanantaina nimenomaan siksi, että haluamme varmistaa niiden olevan toimintakunnossa.

Savonlinnassa sen sijaan löydettiin laajempi järjestelmävika.

Oikea vaaramerkki annetaan, kun väestöä suojataan esimerkiksi kemikaalionnettomuuksissa tai muissa vaaratilanteissa. Jos oikeasti olisi hätä kyseessä, hälyttimillä soitettaisiin yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki. Varoitus voidaan antaa myös kuuluttamalla. Kun vaara on ohi, soitetaan minuutin mittainen tasainen äänimerkki.

Väestöhälyttimillä annettavaa varoitusta täydennetään radiossa ja televisiossa välitettävällä vaaratiedotteella.

Yleisen vaaranmerkin soidessa tulee siirtyä sisälle, sulkea ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto, avata radio ja odottaa rauhallisesti ohjeita sekä välttää puhelimen käyttöä, etteivät linjat ruuhkaudu.