Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Uutta tuulta tapahtumien suunnitteluun

Koronan myötä moni meistä on tottunut siihen, että tapahtuma toisensa jälkeen perutaan. Olipa kyse sitten isommasta tai pienemmästä tapahtumasta, on parin viime vuoden aikana ollut vaikeaa luottaa siihen, että korona-pirulainen antaa meidän nauttia vanhaan hyvään tapaan esityksistä.

Nyt kun ajat vihdoin hieman helpottavat, uskaltaa sitä jo varata lippuja esityksiinkin ihan eri tavalla. Onneksi iso osa esiintyjistä ei ole kaikkinensa hylännyt tuloaan Pieksämäelle, vaan esimerkiksi Kulttuurikeskus Poleenin tapahtumakalenterin tapahtumia on onnistuttu siirtämään.

Puhumattakaan paikallisista osaajista, jotka vihdoin voinevat luottavaisimmin mielin katsoa tulevaisuuteen.

Suomen Nuorisoseurat ry tarjoaa Pieksämäellä oivallisen uuden tavan nuorille suunnitella ja toteuttaa aivan oma tapahtuma. Nuoret Etelä-Savon Dynamoina -hankkeessa 16–25-vuotiaat tekevät kaiken alusta loppuun saakka yhdessä.

Yksin nuoria ei tokikaan jätetä, vaan heidän tukenaan ja taustallaan on tarjolla osaamista vaikka muille jakaa.

Dynamo-hanke on juuri sitä, mitä tähän hetkeen Pieksämäelläkin tarvitaan.

Olkoonpa tapahtuma millainen vain, tulee siitä taatusti pieksämäkeläisten nuorten näköinen.

Tutkimusten ja kyselyiden mukaan korona-aika on vaikuttanut erityisesti lapsiin ja nuoriin hyvin negatiivisesti. Etäkoulu ja sosiaalisten kontaktien vähyys on entisestään laajentanut kuilua syrjäytyvien ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten ja muiden välillä. Erityisesti tätä kuilua on tarpeen kuroa kokoon mahdollisimman nopealla aikataululla ja mahdollisimman monen tahon voimin.

Kahden vuoden koronakurimuksen tekemää vahinkoa ei kuitenkaan korjata hetkessä, vaan se vaatii aikaa ja kekseliäisyyttä.

Dynamo-hankkeen myötä nuorille tarjotaan siis tilaisuus keksiä, tuottaa ja toteuttaa heidän näköinen tapahtuma. Tässä parasta on se, että nuoret voivat myös hyödyntää esimerkiksi omaa harrastustaan tai muuta kiinnostuksen kohdetta tapahtuman suunnittelussa.

Jos joku on vaikkapa taiteellisesti lahjakas, voi hänen tehtäväkseen jäädä julisteiden suunnittelu. Jos joku taas on kiinnostunut äänitekniikasta tai valotekniikasta, annetaan hänelle nämä tehtävät. Joku puolestaan saattaa olla erityisen taitava asioiden organisoinnissa, joten hän voi buukata esiintyjiä ja aikatauluttaa esityksiä.

Olkoonpa tapahtuma millainen vain, tulee siitä taatusti pieksämäkeläisten nuorten näköinen. Toivottavaa olisikin, että dynamotuokioihin nuorisotila Weturiin saataisiin paikalle mahdollisimman kattava otanta kaupungin nuorista osaajista.

Nuorille on tarjolla myös sparrausta, eli paikkakunnan tapahtumajärjestäjät kertovat itse suoraan nuorille siitä, millaista tapahtumia on järjestää.

Liian usein kuulee sanottavan, ettei Pieksämäellä tapahdu mitään. Meille, jotka rakastamme kaupunkia kaikilta mahdollisilta kanteilta on vaikea hyväksyä tätä väittämää.

Tietenkin on muistettava, että jokaisella meillä on oma näkökulmamme asioihin. Perusnegatiiviselle ihmiselle tämä saattaa hyvinkin pitää paikkansa.

Itse koen edelleen, että täällä on kaikkea sitä, mitä meidän perhe tarvitsee ja enemmänkin.

Tällaiset dynamo-hankkeen tapaiset uudet avaukset tuovat vain entistä enemmän maustetta kaupunkiin ja sen tapahtumasuunnitteluun.