Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Lähikontakteja vältettävä edelleen Essoten alueella –  Itä-Suomen Aluehallintovirasto jatkoi tilojen terveysturvallisen käytön määräystä

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten kuntien alueilla voimassa olevaa määräystä erilaisten asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisesta käytöstä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 3. maaliskuuta tehnyt tartuntatautilain 58 d pykälän mukaisen, erilaisten asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallista käyttöä koskevan päätöksen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten kuntien alueille. Määräys on voimassa 7.3.–20.3.2022 ja jatkaa näin voimassa olevaa vastaavaa päätöstä.

AVI:n määräyksen mukaan toiminta erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Päätös yleisölle avoimien tilojen terveysturvallisesta käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja. Aluehallintoviraston päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja, uimahalleja, yleisiä saunoja ja tanssipaikkoja. Muiden asiakastilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Erilaisten asiakas- ja toimitilojen käytössä on joka tapauksessa aina noudatettava tartuntatautilain 58 c pykälän yleisiä hygieniavaatimuksia, jotka ovat voimassa 30. kesäkuuta saakka.

Nyt asetettava rajoitus on ajallisesti ja alueellisesti kohdennettu ja mahdollistaa eri toimintojen jatkuvuuden.

AVI:n päätös pohjaa Essoten antamaan arvioon koronavirustilanteesta ja tilanteen kehittymisestä alueellaan. Essoten arvion mukaan epidemia on edelleen hyvin haastavassa tilanteessa.

Vaikka omikron vaikuttaa aiheuttavan lievemmän taudin kuin aiemmat variantit, on tällä hetkellä erikoissairaalahoidon kuormitus edelleen korkea. Aikuisten kontaktien välttäminen epidemiahuipun tasoittamiseksi on edelleen tarpeen ja siten Essote näkee välttämättömäksi suosittaa tartuntatautilain 58 d pykälän mukaisen rajoituksen jatkamista. Myös riskiryhmäläiset joutuvat asioimaan välttämättömillä asioillaan ja päätös turvaa kaikissa tiloissa etenkin kaikkein voimakkaimmissa riskissä olevien asemaa.

– Nyt asetettava rajoitus on ajallisesti ja alueellisesti kohdennettu ja mahdollistaa eri toimintojen jatkuvuuden. Päätös myös kohtelee eri aloja mahdollisimman yhdenvertaisesti. Ilman rajoitusta on edelleen olemassa vaara terveydenhuollon ylikuormittumisesta siten, että sen yhteiskunnalliset vaikutukset olisivat huomattavasti vakavammat kuin nyt asetettavan rajoituksen seuraukset, toteaa johtaja Ulla Ahonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tällä viikolla annettu määräys kumotaan heti, mikäli sen ei arvioida enää olevan välttämätön.

Muita AVI:n rajoituksia ei ole alueella voimassa.