Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epidemiahuippu alkaa olla saavutettu – Viime viikolla Essoten alueella todettiin 1802 tartuntaa

Essoten alueella todettiin viime viikon aikana koronatartuntoja yhteensä 1802. Kasvu edeltäneeseen viikkoon nähden oli tasaantunut, sillä tartuntoja oli vain 41 tartuntaa enemmän kuin viikolla seitsemän.

Essote tiedottaa, että sairaalahoidon tarve on edelleen korkeaa. Tällä hetkellä koronaeristyksessä erikoissairaanhoidon osastoilla on 17 potilasta.

Koronatesteissä positiivisen tuloksen saaneita on edelleen noin 50 prosenttia kaikista testatuista.

– Vaikka nyt näyttää siltä, että epidemiahuippu olisi saavutettu ja tilanne uusien koronatartuntojen suhteen on tasaantunut , on edelleen tärkeää rajoittaa henkilökontaktien määrää ja käyttää kasvomaskia sisätiloissa, Hans Gärdström muistuttaa.

Ravintoloiden anniskelua, aukioloaikaa, asiakasmäärää ja istumapaikkoja koskevat väliaikaiset rajoitukset poistuvat tiistaina 1. maaliskuuta. Vaikka rajoituksia puretaan, ovat tartuntatautilain hygieniavaatimuksia ja -velvoitteita koskevat pykälät yhä voimassa 30. kesäkuuta saakka.

Valtioneuvoston asettamat väliaikaiset ravintolarajoitukset poistuvat maaliskuun alusta alkaen. Aluehallintovirasto on valvonut näiden rajoitusten noudattamista. Viimeisimmät ravintolarajoitukset ovat koskeneet ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikaa ja asiakasmäärää sekä istumapaikkavaatimusta.

Vaikka valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset poistuvat, ovat ravintoloita koskevat, lakiin perustuvat yleiset hygieniavelvoitteet voimassa maaliskuun loppuun asti.

Jos tautitilanne muuttuu tai sairaalakuormitus nousee merkittävästi, valtioneuvosto harkitsee ravitsemisliikkeitä koskevia rajoituksia uudelleen. Viranomaiset seuraavat koronatilannetta tarkasti ja varmistavat terveysturvallisen arjen muuttuvissakin tilanteissa.

Aluehallintoviraston asettamat määräykset, jotka velvoittavat toimijoita tilojen terveysturvalliseen käyttöön, ovat päättyneet tai päättymässä monilla alueilla. Näiden tartuntatautilain pykälään 58 d perustuvien määräysten tarkoitus on varmistaa, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan vähentää erilaisissa tiloissa, jotta esimerkiksi sisäliikunnan harrastaminen on turvallista.

Tilojen terveysturvalliseen käyttöön liittyvät määräykset koskevat asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kirjastoja, liikuntatiloja ja kauppoja. Määräykset eivät edellytä esimerkiksi tietyn mittaisia turvavälejä, vaan toimijoiden on itse arvioitava, millaisilla keinoilla tartuntariskiä voi ehkäistä.