Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Tautihuippua ei vieläkään ole saavutettu Essoten alueella – Omikronin BA.2-muunnosta löydetty alueelta

Essoten alueella todettiin viime viikon aikana jälleen enemmän koronatartuntoja kuin koskaan aiemmin. Tartuntoja todettiin yhteensä 1761. Myös kasvu edeltäneeseen viikkoon nähden oli korkeampi kuin koskaan, 383 tartuntaa enemmän kuin viikolla kuusi.

– Osa alueemme koronanäytteistä on sekvensoitu ja niistä on löytynyt omikronin BA.2-muunnosta, mikä voi osaltaan selittää viime viikkojen todella herkkää taudin leviämistä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Essoten tiedotteessa kerrotaan, että sairaalahoidon tarpeessa on tultu hieman alaspäin viime viikon huippuluvuista. Tällä hetkellä koronaeristyksessä osastoilla on 33 potilasta.

– Kävimme viime viikolla 40 potilaan lukemissa, joten siinä mielessä tilanne on hieman parempi. Kuolleisuus on alueellamme jäänyt kokonaisuudessa alhaiseksi. Yksittäisiä kuolemantapauksia on valitettavasti ollut, Seppälä kertoo.

Kontaktien välttäminen on edelleen hyvin tärkeää tartuntatilanteen rauhoittamiseksi.

– Koronaan sairastuneita on tällä hetkellä paljon myös palvelutaloissa, ja niissä asuvat ovat yleensä suuremmassa riskissä vakavalle tautimuodolle. On viisasta, että vierailut palvelutaloissa ja muissa sote-yksiköissä rajoitetaan vain välttämättömään, vaikka oireita ei olisikaan, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Koronaan sairastuneita on tällä hetkellä paljon myös palvelutaloissa, ja niissä asuvat ovat yleensä suuremmassa riskissä vakavalle tautimuodolle.

Hans Gärdström

Gärdström kertoo myös, että uutta Nuvaxovid-koronarokotetta on odotettavissa Etelä-Savoonkin ehkä jo ensi viikolla. Perinteisemmällä menetelmällä valmistettu Nuvaxovid on hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät ole halunneet ottaa mRNA-rokotetta. Uutta rokotetta voidaan antaa 18 vuotta täyttäneille ja hävikin välttämiseksi sitä annetaan vain Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteellä. Saatavuudesta tiedotetaan myöhemmin.

Viime viikkojen aikana korona-tartunnat ovat aiheuttaneet runsaasti henkilöstöpoissaoloja Essoten alueella. Muun muassa kiireettömät leikkaukset on toistaiseksi jouduttu laittamaan tauolle.

Paha koronatilanne aiheuttaa Essoten palveluihin edelleen poikkeuksia etenkin kiireettömässä terveydenhuollossa. Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta ja siihen liittyviä torjuntatoimia.