Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumipyry saapuu Suomeen lauantaina – Valtteri tuo jopa kymmenien senttien kinokset

Erittäin voimakas matalapaine liikkuu lauantai-illan ja sunnuntain aikana Suomen lounaispuolitse kaakkoon. Samanaikaisesti maan etelä- ja keskiosaan on odotettavissa merkittävä lumipyry, joka hellittää otteensa vasta myöhään sunnuntaina. Valtteri on myös siitä poikkeuksellinen lumimyräkkä, että Ilmatieteenlaitos on antanut sille nimen jo ennakkoon.

Lunta kertyy lauantain ja sunnuntain aikana maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 15–25 senttiä, maan eteläosassa paikoin 25–35 senttiä. Ensimmäiset lumisateet saapuvat maan länsiosaan jo lauantaina aamupäivällä, mutta sakein pyry puuskaisen kaakkoistuulen kanssa saapuu lauantai-illaksi. Ajokeli muuttuu samalla monin paikoin erittäin huonoksi.

Lounaisrannikolla ja sunnuntain vastaisena yönä mahdollisesti laajemminkin maan lounaisosassa sade voi tulla osin myös vetenä ja räntänä. Lumisateet alkavat heiketä vasta sunnuntaina päivällä lännestä alkaen.

Voimakas kaakkoistuuli voi lauantai-iltana ja sunnuntaiyönä aiheuttaa paikoin vähäisiä vahinkoja etelärannikolla. Säätilanteen voimakkaimmat tuulet osuvat kuitenkin läntisille ja lounaisille merialueille ja Ruotsiin.

Etenkin lounaisille merialueille on odotettavissa voimakas pohjoismyrsky, jossa pohjoistuuli voi sunnuntaina yltää 25 metriin sekunnissa ja merkitsevä aallonkorkeus 4–6 metriin. Pohjoismyrsky voi aiheuttaa tuulivahinkoja paikoin myös lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla.

Lumisade voi tarttua tehokkaasti puihin Lounais-Suomen alueella, etenkin Länsi-Uudeltamaalta kohti Satakuntaa olevalla linjalla. Lumikuorman painamat puut voivat aiheuttaa sähkökatkoja myöhäisestä lauantai-illasta alkaen.

Lähipäivät eivät tuo helpotusta puiden lumikuormatilanteeseen ja sen aiheuttamiin ajoittaisiin sähkökatkoksiin.

Myös Fintrafficin tieliikennekeskus muistuttaa autoilijoita kelivaran ottamisesta ja ennakoinnin tärkeydestä, jotta liikenne saadaan sujumaan turvallisesti.

– Lunta on viikonloppuna tulossa laajalti ympäri Suomea, sunnuntai-iltaan mennessä ennusteiden mukaan maan eteläosassa jopa 20 - 30 senttiä. Tämä lisää myös onnettomuusriskiä tieliikenteessä. Mieti siis voitko siirtää tien päälle lähtöä pahimman myräkän yli tai varaa ainakin selkeästi enemmän aikaa matkan tekoon, Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen muistuttaa tiedotteessa.

Huonoissa ajo-olosuhteissa korostuvat turvavälit edellä ajavaan sekä kelien mukainen tilannenopeus.

– Nyt on syytä pitää riittävä turvaväli edellä ajavaan, jotta vältytään peräänajoilta. Lumisilla teillä jarrutusmatkat ovat pitkät, joten kunnon turvavälin pitäminen tuo mukanaan tarvittavia lisäsekunteja äkkijarrutusten varalle. Myös ajonopeuden lasku kelien mukaiseksi, turhien ohitusten välttäminen sekä näkyvyyden varmistaminen ovat asioita, jotka kannattaa nyt muistaa, jatkaa Piilinen.