Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Korona: | Essoten koronatilanne huonontunut entisestään – Perusterveydenhuollossa suuria haasteita

Tämän viikon koronatartuntojen määrä Essoten alueella on jo ylittänyt edellisen viikon ennätyslukemat. Torstaihin mennessä tällä viikolla on todettu jo 280 uutta koronavirustartuntaa. Omikron-muunnos leviää vauhdikkaasti.

– Alkuviikon lukujen taustalla on myös monet uuden vuoden juhlat, joissa on sairastunut kokonaisia seurueita. Nyt tartuntoja on tullut enemmän myös yli 30-vuotiaiden ikäryhmiin, ja osa on tarvinnut päivystyksemme ja sairaalahoidon palveluita, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa.

Rokoteannokset suojaavat vakavalta taudinkuvalta Seppälän mukaan hyvin, vaikka tartuntoja onkin tullut rokotesuojan läpi. Sairauspoissaoloilta eivät rokotuksetkaan kuitenkaan suojaa ja siksi Essoten tartunnanjäljitystä on kohdennettu sote-yksiköihin, palvelutaloihin ja asumispalveluihin. Julkisia altistumispaikkoja Essote listaa nettisivuilleen nyt vain satunnaisesti.

– Vaikka henkilöstömme koronatartunnat huolestuttavatkin, niin jäljityksemme toimii edelleen kohtalaisesti. Tartunnan saaneet on saatu kontaktoitua ja valtaosin altistuneetkin. Työkuorma jäljityksessä on kuitenkin kriittisellä tasolla ja kaikkia altistuneita ei ehkä ehditä soittamaan läpi, Seppälä jatkaa ja ohjeistaa:

– Jos siis tiedät altistuneesi koronatartunnalle ja sinuun ei ole oltu yhteydessä, noudata erityistä varovaisuutta sosiaalisia kontakteja välttäen ja hakeudu oireista viipymättä testiin.

Essoten perusterveydenhuollossa on koronatilanteen vuoksi suuria haasteita ja jo mittava hoitovelka kasvaa jatkuvasti.

– Puhelinpalvelumme ovat kuormittuneet ja käytännössä melkein kaikki kiireetön vastaanottotoiminta on pysähdyksissä. Tätä ja viivettä palveluihimme pääsyssä tietysti pahoittelemme kovasti, perusterveydenhuollon palveluiden johtaja Mika Perttu sanoo.

Jos siis tiedät altistuneesi koronatartunnalle ja sinuun ei ole oltu yhteydessä, noudata erityistä varovaisuutta sosiaalisia kontakteja välttäen ja hakeudu oireista viipymättä testiin.