Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona: | Koronanyrkki tiukensi alueellisia suosituksia – Myös rokotetut altistuneet karanteeniin

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina arvioimaan alueen koronaepidemian tilannetta. Tartuntamäärien rajussa kasvuvaiheessa olevalle alueelle tiukennettiin suosituksia, mutta uusia rajoituksia ei esitetty. Yksistään maanantaina Essoten alueella todettiin 53 uutta koronavirustartuntaa.

– Essotessa kohdennetaan resursseja muun muassa siten, että altistumispaikkojen listaaminen päätettiin lopettaa. Käytännössä koronavirukselle voi nyt altistua kuka tahansa ja missä tahansa, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Kansalaisia koskee suositus, jonka mukaan varmistetulle koronavirustapaukselle altistuneiden mutta ei karanteeniin asetettujen henkilöiden tulee välttää kaikkia sosiaalisia kontakteja viikon ajan ja neuvotella etätyömahdollisuudesta työnantajan kanssa. Mikäli ilmenee koronavirustartuntaan viittaavia oireita, tulee hakeutua välittömästi koronatestiin. Altistuneeksi katsotaan esimerkiksi henkilö, jonka taloudessa on tehty positiivinen kotitesti, josta ei vielä ole PCR-testitulosta. Myös henkilöt, joita ei ole asetettu rokotustaustan perusteella karanteeniin altistumisen kuuluvat suosituksen piiriin.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin suositetaan välttämään tarpeettomia vierailuja. Terveydenhuollon ryhmätoimintaan puolestaan suositellaan taukoa, Seppälä sanoo.

Yrityksiä ja yhteisöjä suositetaan tarkistamaan omat terveysturvallisuuden toimintasuunnitelmansa ja etätyöhön tulee siirtyä kaikissa mahdollisissa tehtävissä.

– Yhteisöissä kannattaa nyt olla tarkkana. Meillä on Etelä-Savossakin jo esimerkkejä, joissa yrityksen henkilöstössä tauti on levinnyt laajasti ja nopeasti. Siitä on vahinkoa niin yritykselle itselleen kuin sen henkilöstölle lähipiireineen, Seppälä huomauttaa.

Essoten koronarokotuksiin on ohjattu lisähenkilöstöä, minkä ansiosta rokotuskapasiteetti on saatu huippuunsa. Kolmansissa koronarokotuksissa on edistytty jopa yli tuhannen rokotteen päivävauhtia.

Mikkelin keskussairaalalla järjestetään loppiaisena 6.1. koronarokotustilaisuus, jonne voi mennä myös ilman ajanvarausta kaikki yli 12-vuotiaat, joilla on annosvälin puitteissa oikeus koronarokoteannokseen. Rokotuspiste on avoinna loppiaisena kello 9–15.