Peruutusten aalto iski heti vuoden vaihduttua – Kiristyneet rajoitukset viivästyttävät harrastamisen aloitusta

Itä-Suomen Aluehallintovirasto antoi viime vuoden lopulla pikaisella aikataululla uusia määräyksiä alueelle heikentyneen koronatilanteen johdosta. Avi on kieltänyt Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Määräys ei koske enintään 50 hengen tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on määritelty oma istumapaikka. Määritelty istumapaikka tarkoittaa nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa. Määräys on voimassa 31.12.2021–20.1.2022.

Avin toimialueelle on lisäksi annettu tartuntalain pykälän 58g mukainen määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta. Määräys tarkoittaa sitä, että kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat pitää sulkea: joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat ja tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat. Rajoitus ei kohdistu muihin tartuntatautilain 58 g pykälän mukaisiin tiloihin.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Pieksämäellä Avin määräys on perunut useita suunniteltuja tapahtumia. Esimerkiksi alkuvuodelle suunnitellut kumppanuuspöydät on kaikki peruttu koronatilanteen vuoksi. Kumppanuuspöytiä oli tarkoitus järjestää Jäppilässä, Naarajärvellä, Virtasalmella ja kantakaupungissa tammi-helmikuun aikana.

Nuorisotila Weturilla puolestaan on voimassa maksimissaan 20 kävijän rajoitus, ja yläkoululaisilla ja sitä vanhemmilla on tilassa maskipakko.

Pieksämäen kaupungin liikuntapaikkoja koskevat rajoitukset ovat voimassa 13. tammikuuta saakka. Tällä hetkellä suljettuina ovat uimahalli, jäähalli ja muut sisäliikuntatilat.

Tiloja voivat kuitenkin käyttää vuonna 2004 ja sitä myöhemmin syntyneet lapset ohjatussa harrastustoiminnassa ja lääkinnällisessä kuntoutuksessa.

Uimahallin sekä Kontiopuiston liikuntahallin kuntosalit sen sijaan pysyvät auki. Lisäksi ulkoliikuntapaikat ovat käytettävissä ilman rajoituksia.

Pieksämäen kaupungin vapaa-aikajohtaja Päivi Majoinen kertoo, että Seutuopistossa noudatetaan valtioneuvoston suositusta, joten kausi käynnistyy 17. tammikuuta alkavalla viikolla.

– Siirrämme kauden aloitusta viikolla eteenpäin ja jatkamme keväällä siten, että suunnitellut opetusviikot täyttyvät. Kuvataidekoulun taiteen perusopetus käynnistyy suunnitellusti jo ensi viikolla ja samoin suunnitellut etäkurssit.

– Tässä vaiheessa odotamme jatko-ohjeistusta ja mikäli rajoitukset jatkuvat 17. tammikuuta jälkeen, vasta sitten siirrämme lähiopetuksen kursseja etäopetukseen.

Kulttuurikeskus Poleenin alkuvuoden tapahtumat on jouduttu perumaan. Peruttuja ovat yhteislaulut, Osmo Ikosen konsertti, yleisöluento Taklaa kaaos - kuolinsiivous osaksi järjestämistä ja Haapoja & Illmari Kollektiivin konsertti.

Pieksämäen seurakunnan kirkkoherra Matti Pehkonen kertoo, että jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin voidaan piispan ohjeen mukaan ottaa enintään 1/3 tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä.

– Seurakunnan muukin toiminta toteutetaan, mutta 50 hengen kokoontumisrajoituksen puitteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että pienryhmät ja kerhot voivat kokoontua, mutta kuorotoiminta on tauolla. Kaikissa tilaisuuksissa on vahva maskisuositus ja tilaisuuksissa tulee huolehtia turvavälien toteutumisesta ja käsihygieniasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut