Soturit hoitivat hommansa ja poistuivat näyttämöltä

Kolumni

Kun tavallinen ihminen jää eläkkeelle, hän ei useimmiten palaa töihin. Saattaa palata, jos on ammatinvalintansa vuoksi eläköitynyt varhain tai saa jostain muualta aivan uskomattoman hyvän työtarjouksen. Tai pelästyy eläkkeen pienuutta ja verotusta ja lähtee vielä tekemään pätkiä, kun kerran vientiä on ja terveyskin sen sallii. Joka tapauksessa lyhytaikainen eläkkeelle jääminen ja sitä seuraava töihin palaaminen on harvoin keino mitata omaa arvoa ja kenties nostaa sitä.

Toisin on kevyen musiikin ihmeellisessä maailmassa. Siellä artistin tai bändin eläkkeelle jääminen ja tietyn ajan päästä tapahtuva comeback on ihan normaalia uraboostia. Samalla tavalla kuin asunnotkin menevät kuulemma paremmin kaupaksi, kun ne ottaa välillä pois myynnistä ja laittaa sitten takaisin myyntiin.

Sitten tehdään taas jonkin aikaa hommia ja uudestaan ”eläkkeelle”. Tällä kertaa "lopullisesti" ja näyttävän jäähyväiskiertueen kera. Ja kohta paluuilmoitus ja juttu naistenlehtiin rutkasti ikäistään nuoremmilla kuvilla, joista tosiasiassa saa kiittää kuvaajan ammattitaitoa ja kuvankäsittelytekniikan uusimpia saavutuksia. Mylly pyörii niin kauan, kun riittävän moni kiinnostuu, lukee lehden, ostaa levyn ja tulee ehkä keikalle.

Onneksi kaikki eivät tee tuolla tavalla, sillä minun mielestäni tuo on vakavanlaatuista yleisön aliarvioimista. On myös heitä, jotka painavat hommia hautaan asti tai sitten jäävät kerralla eläkkeelle ja myös pysyvät siellä. Otan esimerkiksi kaksi pitkäaikaista suosikkibändiäni, Motörhead ja Ramones. Motörhead (1975-2015) kohtasi uransa aikana sekä nousuja että laskuja, mutta nokkamies Lemmy Kilmister ei puhunut koskaan eläkkeelle jäämisestä. Miehet vaihtuivat ensimmäisen kahdenkymmenen vuoden aikana, mutta jälkimmäinen 20 vuoden periodi mentiin samalla triolla. Viimeisinä vuosina Lemmyn terveys alkoi rakoilla ja se näkyi myös päälle päin, mutta hän ei suostunut hidastamaan tahtia. Bändi heitti viimeisen keikkansa 11.12.2015 ja 17 päivää myöhemmin Lemmy oli poissa ja Motörheadin taru lopussa. Lemmy lähti saappaat jalassa, hän oli puhdasta rock´n rollia loppuun saakka.

Ramones (1974-1996) ilmoitti lopettamisesta helmikuussa 1996. Viimeinen keikka heitettiin saman vuoden elokuussa ja homma oli sitä myöten selvä. Kitaristi Johnny Ramone sanoi aina, että bändi soittaa sen ajan kun soittaa ja kun se viimein lopettaa, se tekee oikeasti. Muulla tavoin toimiminen on yleisön pettämistä, mitä se oikeasti onkin. Lopettamisajankohtaan vaikutti todennäköisesti kolme syytä: jäsenten riitaisat välit, laulaja Joeyllä vuosi aiemmin todettu syöpä sekä taloudellinen tilanne. Johnnyn suunnitelma oli lopettaa hommat kun säästössä on miljoona taalaa ja suunnilleen noihin aikoihin tavoite alkoi toteutua. Kohtalo sinetöi Ramonesin lopettamispäätöksen, sillä bändin koko eturivi kuoli 2000-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Nopeaan tahtiin, kolmen vuoden ja viiden kuukauden sisällä. Samalla tavalla kävi myös Motörheadin klassikkokokoonpanolle. Puoltatoista kuukautta ennen Kilmisteriä kuoli rumpali Philthy Animal Taylor ja tammikuussa 2018 kitaristi Fast Eddie Clarke. Soturit hoitivat hommansa loppuun ja poistuivat näyttämöltä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut