Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona: | Etelä-Savon alueelle kokoontumisrajoitus – Vaihtoehtona koronatodistus

Itä-Suomen aluehallintovirasto on perjantaina 10. joulukuuta asettanut tartuntatautilain nojalla Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten kuntien alueelle kokoontumisrajoituksen ajalle 13.12. – 27.12.2021. Vaihtoehtona rajoitukselle on koronatodistuksen edellyttäminen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten kuntien alueella kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli sata henkilöä ja joissa on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja, tai on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhteislaulutilaisuuksista.

Katsomotilalla tarkoitetaan päätöksessä tilaa, josta osallistujat voivat seurata esitystä, ottelua tai muuta tapahtumaa.

Määritelty istumapaikka tarkoittaa sitä, että jokaisella asiakkaalla täytyy olla mahdollisuus istua, mutta istumapaikkojen ei tarvitse olla numeroituja. Istumapaikat pitää kuitenkin sijoittaa riittävän etäälle toisistaan.

Yhteislaulutilaisuudella tarkoitetaan päätöksessä tilaisuutta, jonka pääasiallisen sisällön yhteislaulu muodostaa.

Koronapassin voi ladata verkkopankkitunnusten avulla Omakanta-sivustolta puhelimeen tai tulostaa paperille. EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Pieksämäen rokotuskoordinaattori Marja-Riitta Savolahti muistuttaa, että jos perheen alaikäisellä lapsella tai nuorella ei ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, tulee koronapassia kysyä koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.

– Koululaiset ja toisen asteen opiskelijat voivat kysyä asiaa terveydenhoitajalta soittamalla tai viestillä.

Muiden pieksämäkeläisten, jotka eivät koronapassia saa omakannasta täytyy kääntyä terveyskeskuksen puoleen.

– Koronapassin saa, jos henkilöllä ei ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Se, että ei ole tulostinta, ei ole peruste koronapassin hakemiseen terveyskeskuksesta, Savolahti painottaa.

– Toivon tässä ymmärrystä kuntalaisilta suuren rokotus- ja koronatestausurakkamme vuoksi. Pieksämäellä on tietääkseni tulostuspalvelua esimerkiksi kirjastossa tai Kopiokertussa. Toivon myös, että omaiset auttaisivat ikäihmisiä koronapassin tulostamisessa.

Koronapassin saa noin viikon sisällä siitä, kun pyyntö on tullut terveyskeskukseen.

– Kuntalaisten kannattaa tarkistaa ajoissa, että koronapassi löytyy Omakannasta ja että siellä rokotusmerkinnät ovat oikein. Nyt koronapasseja pyydetään paljon, joten meillä ei ole sellaista palvelua tällä hetkellä, että sen saisi suoraan palvelupisteestä hakemalla.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän mukaan alueen korona-epidemiatilanne ei vielä täytä leviämisalueen tunnusmerkkejä, mutta epidemiatilanne alueella on vakava, ja alueella lähestytään leviämisvaiheen kriteeristön täyttymistä. Joukkoaltistumisia on varsinkin nuorten, mutta myös aikuisten keskuudessa, ja lisäksi useissa tapauksissa tartunnan lähdettä ei ole saatu varmistettua. Epidemian nykyisellä kasvutahdilla alueella on suuri riski myös sairaalakuormituksen kasvun suhteen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että korkean tartuntariskin yleisötilaisuuksien rajoittaminen on ennakoivana toimenpiteenä tartuntatautilaissa tarkoitetulla tavalla oikeudellisesti välttämätöntä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten kuntien alueella.

Vaihtoehtona rajoituksille toiminnanharjoittaja voi edellyttää yleisötilaisuuteen osallistuvilta ihmisiltä koronatodistuksen esittämistä.

– Tartuntatautilain mukaisesti toiminnanjärjestäjän on mahdollista ottaa käyttöön EU:n digitaalinen koronatodistus eli niin sanottu koronapassi vaihtoehtona asetetuille osallistujamäärää koskeville rajoituksille tai osallistujien sijoittumista koskeville velvoitteille. Toiminnanharjoittajan tulee tällöin edellyttää koronatodistuksen esittämistä 16-vuotiailta tai sitä vanhemmilta asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta, kertoo ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen Itä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.