Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 18-vuotiaiden kolmannet rokotukset alkavat Essoten alueella – Pieksämäellä ei toistaiseksi ole aikoja, malttia toivotaan

Essote aloittaa välittömästi koronarokotteen tehosteen, eli kolmannen annoksen jakelun kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut vähintään viisi kuukautta toisesta annoksesta. Immuunipuutosta sairastavilla toisesta annoksesta tulee olla kulunut vähintään kaksi kuukautta.

– Näemme, että rokotteiden teho varsinkin infektioiden ehkäisyssä alkaa heiketä viiden kuukauden kohdalla. Sairaala- ja tehohoitoa vaativan taudinkuvan ehkäisyssä rokotesuojan teho näyttäisi kestävän ainakin puoli vuotta, pandemiapäällikkö Hans Gärdström arvioi.

Kolmannen rokoteannoksen jakelu toteutetaan ajanvarauksella kaikilla Essoten rokotuspisteillä. Ajan voi varata Essoten nettisivuilta huolehtien viiden tai kahden kuukauden marginaalista toiseen annokseen.

– Pyrimme resurssiemme puitteissa avaamaan rokotusaikoja myös iltoihin ja viikonlopuille, sillä on erittäin tärkeää viimeistään nyt hankkia rokottautumalla suojaa koronataudin vakavaa muotoa vastaan, Gärdström painottaa.

Pieksämäen rokotuskoordinaattori Marja-Riitta Savolahti kertoo, että aikoja ei toistaiseksi ole avoinna.

– Toivomme malttia, että saisimme aikoja avattua. Myös rokoteajanvarauspuhelin on ruuhakutunut ja takaisinsoitto voi viipyä useita päiviä. Meillä on tiistaiaamuna koronarokotuspalaveri, jossa teemme suunnitelmaa. Avaamme ensi viikolla myös lisää ajanvarausaikoja Moderna-rokotteelle.

Tällä viikolla useassa tartunnassa lähde on valitettavasti jäänyt epäselväksi.

Savolahti toivoo, että ensimmäiseen walk in -rokotustapahtumaan Veturitorille maanantaina 14. joulukuuta ei uusi ikäryhmä, eli yli 18-vuotiaat vielä saapuisi.

– Tämä siksi, että saisimme kaikki yli 60-vuotiaat rokotettua loppuun. Seuraava Walk in on 16. joulukuuta terveyskeskuksessa, johon voimme toivoakseni laajentaa ikäryhmää.

– THL nimittäin ohjeistaa, että alueellisesti on huolehdittava, että rokotusjärjestyksessä edetään vanhimmasta nuorimpaan, sillä ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä. Mahdollista kolmannen rokotuksensa aikaa voi yli 60-vuotiaat aikaistaa tulemalla Walk in päivään.

Pieksämäki tiedottaa lähipäivinä tarkemmin kolmannen rokoteannoksen jakelun ja ajanvarausten aloittamisesta.

– Myös 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotusten ajanvarauksesta tiedotetaan erikseen, kun lapsille tarkoitettu Comirnaty-rokote on saatavilla Suomessa.

Pohjois-Savossa rajoituksia on jo tiukennettu. Itä-Suomen Aluehallintovirasto antoi perjantaina kokoontumisrajoituksen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueelle. Rajoitus on annettu ajalle 6.12–27.12 ja se koskee Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikkia sellaisia sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu yli sata henkilöä.

Vaihtoehtona rajoituksille toiminnanharjoittaja voi edellyttää yleisötilaisuuteen osallistuvilta ihmisiltä koronatodistuksen esittämistä.