Elinsiirtopäivä lauantaina 9. lokakuuta: Oma tahto on tärkeää ilmaista

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen
Kari-Pekka Issakainen

Kari-Pekka Issakainen

Elinsiirtopäivänä lauantaina 9. lokakuuta kehotetaan kertomaan elinluovutustahto läheisille. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Oman elinluovutustahdon ilmaiseminen on silti tärkeää. Mahdollisen luovuttajan tahto pyritään aina selvittämään, ja useimmiten sitä kysytään läheisiltä. Tiedossa olevat tahto kertoo sen selvästi omaisillekin ja nopeuttaa elinsiirtoa tarvitsevien hengen pelastamista.

– Elinluovutustahdon ilmaiseminen on yksinkertaista ja nopeaa. Voit täyttää elinluovutuskortin tai ladata sovelluksen tai vain kertoa tahtosi läheisillesi. Ilmaisemalla oman elinluovutustahtonsa voi kuolemansa jälkeen pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen, Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa kertoo tiedotteessa.

Syyskuun loppuun mennessä Suomessa oli tehty 305 elinsiirtoa. Samaan aikaan uutta elintä odottaa 567 ihmistä. Jopa 10 prosenttia elinsiirtoa odottavista menehtyy ennen sopivan siirteen löytymistä.

Elinsiirto on joissakin tapauksissa ainoa vaihtoehto pitkälle edenneen munuais-, maksa-, sydän-, keuhko- tai suolistosairauden hoitoon.

Kommentoi