Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten alueella tällä viikolla 12 tartuntaa – Modernan koronarokotteen käyttöön muutoksia

Koronan ilmaantuvuus Etelä-Savossa on säilynyt melko tasaisena viime viikkoina. Essoten alueella todettiin viime viikolla 20 tartuntaa. Tällä viikolla on todettu 12 tartuntaa.

– Valtakunnallisesti sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on ollut kasvussa, mutta Essotella ei ole tällä hetkellä yhtään potilasta osastohoidossa. Kasvomaski on tehokas tartuntojen ehkäisijä, ja sen omaehtoista käyttöä suosittelen edelleen, vaikka valtakunnallisia rajoituksia onkin purettu, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n torstaina antaman ohjeen mukaisesti Modernan Spikevax-koronarokotetta ei anneta toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille. Ohje otetaan Essoten rokotuksissa käyttöön välittömästi.

– THL:n ohje perustuu varovaisuusperiaatteeseen. Pohjoismaisessa seurantatutkimuksessa on ilmennyt, että Modernan rokotteen saaneilla miehillä on ilmennyt suhteellisesti enemmän sydänlihastulehduksia. Ylipäätään sydänlihastulehdukset ovat harvinaisia, niin rokotetuilla kuin rokottamattomilla, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

THL on kertonut, että Modernan rokotteen käyttöä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana.

– Tässä tilanteessa Modernan rokotteen ensimmäisenä annoksena saaneille alle 30-vuotiaille miehille annetaan toisena annoksena toistaiseksi Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, Gärdström jatkaa.

THL suosittelee myös, että kolmansia koronarokoteannoksia ei annettaisi toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille, elleivät he ole vahvasti immuunipuutteisia. Tällöin suositus koskee lähinnä sote-henkilöstön alle 30-vuotiaita miehiä, sillä kolmatta annosta ei jaeta laajasti.