Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Jokainen euro on kullan arvoinen apu

Suomalaisille tuttu Nälkäpäiväkeräys on jälleen käsillä. Korona-aika on muuttanut keräysmuotoja ympäri Suomea, joten tonkkakeräyksiä ja lipaskeräyksiä ei välttämättä näy joka kaupungissa tänä vuonna.

Sen sijaan nykyään lahjoittaminen onnistuu yhä helposti. Lahjoitta voi muun muassa MobilePaylla tai vaikkapa tekstiviestillä.

Varoja kerätään Punaisen Ristin katastrofirahastoon, joten varoja ei sidota tiettyyn kohteeseen.

Tällä hetkellä suuri hätä maailmalla on esimerkiksi Afganistanissa ja Haitissa.

Apua tarvitaan myös maissa, joita riivaavat taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, kuivuus ja maanvyörymät.

Pieksämäellä lahjoituksia voi antaa huomenna perjantaina ja ylihuomenna lauantaina kaupoissa. Lisäksi huomenna järjestetään perinteinen toritapahtuma kello 10–13.

Alunperin ihmisiä kannustettiin Nälkäpäivänä syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan siitä säästyneet varat keräykseen.

Vuosittain Pieksämäen Punaisen Ristin osaston järjestämä toritapahtuma onkin kerännyt raikkaaseen ulkoilmaan suuren joukon hyväntekijöitä jutustelemaan hernerokan äärelle. Tänä vuonna rokkaa myydään vain mukaan otettavaksi.

Meillä Suomessa asiat ovat koronan jälkimainingeissakin varsin hyvin. Ainakin suurella osalla suomalaisista. Tai ainakin verrattuna siihen, millaista elämä on kaikkein köyhimmissä maissa, joita Nälkäpäiväkeräyksenkin tuotolla autetaan.

Perspektiiviä asiaan saa selailemalla listaa asioista, joita tietyllä lahjoitussummalla saa.

Esimerkiksi vajaalla neljällä eurolla saa yksi perhe ruokaa kolmeksi päiväksi ruokapulasta kärsivillä alueilla. Viidellä eurolla perhe saa oman hedelmäpuun omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseksi.

35 eurolla puolestaan kustannetaan perheelle kuivuudessa pärjäävä puutarha.

Nälkäpäiväkeräyksen varoilla ei tueta pelkästään katastrofi-alueilla asuvia ihmisiä. Suomessa 50 eurolla taataan yhdelle vapaaehtoiselle henkisen tuen koulutus ja 160 eurolla vaatteet tulipalon uhrille.

Punainen Risti antaa tukea esimerkiksi onnettomuuksien uhreille. Korona-pandemia puolestaan on tuonut valokeilaan varautumisen tärkeyden. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitusvarat auttavat ylläpitämään valmiutta toimia poikkeusoloissa.

Omana kouluaikanani Nälkäpäiväkeräys toteutettiin lipaskeräyksenä luokassa. Näin on tänäkin vuonna ainakin osassa Pieksämäen kouluja.

Huomenna perjantaina lippaat kiertävät luokissa, ja jokainen halukas voi siihen pudottaa pienen osansa avustuksesta. Hyväntekeväisyyteen osallistuminen jo pienestä pitäen on asia, jota ainakin itse kannustan tekemään jokaisessa perheessä. Lapsille kannattaa myös kertoa, mihin lahjoitusvaroja käytetään Suomessa ja ulkomailla. Punaisen Ristin nettisivuilta löytyy kattava tietopaketti sitä tarvitseville.

Nälkäpäivän historia juontaa juurensa vuoteen 1980, jolloin pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen keksi idean koko kylän rahankeruutalkoista. Tapahtuma laajeni vuosi vuodelta.

Ensimmäinen keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi.

Alunperin ihmisiä kannustettiin Nälkäpäivänä syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan siitä säästyneet varat keräykseen.